Megjelent: 7 éve

Munkáltatói egészségbiztosítás: kétharmad akarja

Elégedetlenek vagyunk az állami egészségüggyel, ezért egyre többen keresünk alternatív megoldásokat. Az UNION Biztosító kutatása szerint kétszer annyi munkavállaló nyitott az egészségbiztosításra, ha azt juttatásként munkáltatójától kapja. Ez évtől mindez adó- és járulékmentesen tehető meg.

images

"A kutatás során azt is megvizsgáltuk, hogy az állami ellátórendszer alternatívájaként az emberek igényt tartanak-e más típusú megoldásokra, magán ellátásra, illetve privát egészségbiztosításra. A lakosság válasza egyértelműen igen volt!" - mondta Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Magán egészségügyi ellátást már minden harmadik megkérdezett (37 százalék) igénybe is vett, de a magán egészségbiztosításokat még kevesen ismerik. Pedig az egészségügyi problémáktól való félelem dobogós helyen szerepel: a sokat hallott nyugdíjproblémát követően rögtön második a sorban. 57 százalék tart tartós betegségtől, kórházi kezeléstől, szakorvost igénylő ellátástól. Ehhez képest ma még minimális (7 százalék) azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen privát egészségbiztosítással ezekre az esetekre. Mindez azt mutatja, hogy kimagasló az egészségünkkel kapcsolatos alulbiztosítottságunk, hiszen az aktív keresők 93 százaléka nem rendelkezik megnyugtató megoldással erre az eshetőségre.

A munkavállalói igény jelentős

A térítés ellenében a jelenleginél magasabb színvonalú ellátási körülményekkel rendelkező szakorvosi ellátások iránti igényeket vizsgálva az állapítható meg, hogy a megkérdezettek több mint egyharmadát (36 százalék) egyértelműen érdekli olyan magán egészségbiztosítás, amely az egészségügyben tapasztalt fő problémákat: a várakozást, az ellátási körülményeket és az orvos-beteg kommunikáció hiányát áthidalja. Az igény ráadásul fizetőképes kereslettel is párosul, természetesen igazodva a megkérdezettek jövedelmi viszonyaihoz. Vagyis az alacsonyabb keresetű munkavállalók kevesebbet, havi néhány ezer forintot szánnának egészségbiztosításra, a magasabb keresetűek akár 10-20 ezer forintot is.

"Ugrásszerűen emelkedik az igény abban az esetben, ha az egészségbiztosítást, mint munkáltatói juttatást mutatjuk be a munkavállalóknak - tette hozzá Bóna Katalin. Emelt szintű szakorvosi ellátást megszervező és finanszírozó magán egészségbiztosítást az emberek kétharmada fogadná szívesen munkáltatójától, hiszen 67 százalék választaná cafeteria csomagján belül. Ez óriási kielégítetlen igény annak ismeretében, hogy ma még nagyon kevés munkáltató nyújt ilyet dolgozóinak, holott az egészségbiztosítás adó- és járulékmentesen adható juttatás."

Ráadásul a munkavállalók az étkezési utalvány után a második helyen említették az egészség-jellegű juttatásokat, köztük az egészségbiztosítást, mint olyan juttatást, amit a legszívesebben fogadnának munkaadójuktól. Erre a szolgáltatásra nem is keveset fordítanának azok, akik igénylik ezt a juttatási formát, hiszen a béren kívüli juttatási keret közel egynegyedét (23 százalékot) egészségbiztosításra és más az egészséggel kapcsolatos juttatásra fordítanák. Sőt, a kutatás válaszaiból az rajzolódik ki, hogy cégmérettől függetlenül a munkavállalók 55-60 százaléka elvárja, hogy kapjon valamilyen egészséggel kapcsolatos juttatást a munkáltatójától.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter