kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Nem a menedzserek keresnek a legjobban az IT szektorban!

A TESK Tanácsadó Kft. - az egyik vezető hazai munkaerő-közvetítő és kölcsönző ügynökség - interjúkészítésben jártas kutatók bevonásával 108 IT szakembert szólított meg egy 7 kérdést megválaszoltató kérdőívet használva. A kutatás érdekessége és erőssége is egyben, hogy 108 megkérdezett szakemberből 77-en (71 százalék) a személyes nettó jövedelmüket is elárulták.

A felmérés négy jellemző tevékenységi területet, szakmát különböztet meg az informatikán belül, úgy mint: programozók/fejlesztők, rendszergazdák, IT menedzserek és szoftvertesztelők. Az eredmények másik erőssége, hogy a megkeresettek valódi nettó béradatait tartalmazza, tehát az esetlegesen különböző módon kifizetésre kerülő bérek együttesen szerepelnek, így a felhasználók a tények alapján hozhatnak meg bérezéssel kapcsolatos döntéseket.

Néhány jellemző adat: a programozók/fejlesztők nettó átlagbére pályakezdőknél 291.000 forinttal indul, tehát igen magasnak mondható. Érdekes módon a tapasztaltabb programozóknál/fejlesztőknél visszaesik bérérték, a legtapasztaltabbak kevesebbet vihetnek haza, mint az 5-10 év tapasztalattal rendelkező szakemberek. Az a tapasztalat egyébként a kutatásnál többször visszaköszön, hogy a bérek tekintetében a nagyobb tapasztalat és a munkában eltöltött hosszabb idő az anyagi lehetőségeket és a bérekkel kapcsolatos elvárásokat is csökkenti.

A rendszergazdák átlagbére a programozók/fejlesztőknél mért legalacsonyabb érték, és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező rendszergazdáknál mért átlagérték is csak a pályakezdő programozók/fejlesztők bérének szintjén van.

Jóval magasabb viszont az IT menedzserek átlagbére: közel a kétszerese a programozók/fejlesztők átlagbérének. Itt is megfigyelhető, hogy a nagyobb múlttal rendelkező menedzserek átlagbére alacsonyabb a fiatalabb, tíz év tapasztalattal még nem rendelkező kollegáikénál.

Egy újabb, önálló kategória a szoftvertesztelők csoportja. A fiatal tesztelők átlagbére nem tekinthető kimagaslónak, a tíz évnél több gyakorlattal rendelkezőké viszont sokkal-sokkal magasabb. Ők azonban mára mind vezető beosztásban vannak.

A felmérés második szakasza a jelenlegi bérezéssel kapcsolatos kérdések után a váltási szándékra és a váltáskor igényelt bérszintre irányul. A "Milyen nettó alapbér ajánlatot venne fontolóra - átlagbérérték" táblából leolvasható, hogy a bérelvárások nem feltétlenül vannak szoros összefüggésben a tapasztalati idővel, szoros összefüggést csak a szoftvertesztelők esetében tapasztaltunk.

A rendszergazdák itt is a legszerényebbek, náluk lényegesen magasabb összegekben gondolkoznak a programozók/fejlesztők és a szoftvertesztelők.

Az IT menedzserek jóval magasabb nettóbérért váltanának, és különösen a "pályakezdő", azaz még viszonylag tapasztalatlan IT menedzserek érzik magukat értékesnek.

Végül azt is megtudtuk, hogy milyen plusz anyagi juttatásokat kapnak jelenleg az IT szakemberek. A "Kapnak-e plusz juttatásokat" tábla által közvetített legfontosabb tanulságok: Erzsébet-utalványt az informatikus társadalom körülbelül fele kap munkáltatójától.

SZÉP-kártyát ennél is kevesebben, míg bónuszt/jutalékot leginkább az IT menedzserek kapnak csak. A plusz juttatásokból legkisebb mértékben a programozók/fejlesztők részesülnek, mivel közülük minden 3-ból csak 2 kap ilyet. A többi területen a szakemberek körülbelül 80-90 százaléka részesül valamilyen plusz juttatásban.

További információk: http://tesk.hu/hu/hr-felmeresek/it-termekismerteto, vagy: www.berpiacifelmeresek.hu

Tokár Péter
TESK Tanácsadó Kft.
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Vezesd céged magasabb tudatossággal! Új vezetői képességekre van szükség!

Eddig jól ment a cég vezetése? De pár éve úgy érzed, új képességek kellenének az eredményesség tartásához? Az eddig működő rendszerek... Teljes cikk

A Hallgatói Karrierút programban vesz részt a Prodiák Iskolaszövetkezet, a Prohuman cégcsoport tagja

A Prohuman 2023. augusztusában stratégiai együttműködést írt alá a Pécsi Tudományegyetemmel. A cégcsoport diákmunka üzletága kifejezetten a... Teljes cikk

Visszajelzéssel a megtartásért

A magyar munkavállalók körében végzett kutatások alapján a munkahelyválasztást és a munkahellyel való elégedettséget döntően befolyásoló... Teljes cikk