Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 éve

Nem a menedzserek keresnek a legjobban az IT szektorban!

A TESK Tanácsadó Kft. - az egyik vezető hazai munkaerő-közvetítő és kölcsönző ügynökség - interjúkészítésben jártas kutatók bevonásával 108 IT szakembert szólított meg egy 7 kérdést megválaszoltató kérdőívet használva. A kutatás érdekessége és erőssége is egyben, hogy 108 megkérdezett szakemberből 77-en (71 százalék) a személyes nettó jövedelmüket is elárulták.

A felmérés négy jellemző tevékenységi területet, szakmát különböztet meg az informatikán belül, úgy mint: programozók/fejlesztők, rendszergazdák, IT menedzserek és szoftvertesztelők. Az eredmények másik erőssége, hogy a megkeresettek valódi nettó béradatait tartalmazza, tehát az esetlegesen különböző módon kifizetésre kerülő bérek együttesen szerepelnek, így a felhasználók a tények alapján hozhatnak meg bérezéssel kapcsolatos döntéseket.

Néhány jellemző adat: a programozók/fejlesztők nettó átlagbére pályakezdőknél 291.000 forinttal indul, tehát igen magasnak mondható. Érdekes módon a tapasztaltabb programozóknál/fejlesztőknél visszaesik bérérték, a legtapasztaltabbak kevesebbet vihetnek haza, mint az 5-10 év tapasztalattal rendelkező szakemberek. Az a tapasztalat egyébként a kutatásnál többször visszaköszön, hogy a bérek tekintetében a nagyobb tapasztalat és a munkában eltöltött hosszabb idő az anyagi lehetőségeket és a bérekkel kapcsolatos elvárásokat is csökkenti.

A rendszergazdák átlagbére a programozók/fejlesztőknél mért legalacsonyabb érték, és a legnagyobb tapasztalattal rendelkező rendszergazdáknál mért átlagérték is csak a pályakezdő programozók/fejlesztők bérének szintjén van.

Jóval magasabb viszont az IT menedzserek átlagbére: közel a kétszerese a programozók/fejlesztők átlagbérének. Itt is megfigyelhető, hogy a nagyobb múlttal rendelkező menedzserek átlagbére alacsonyabb a fiatalabb, tíz év tapasztalattal még nem rendelkező kollegáikénál.

Egy újabb, önálló kategória a szoftvertesztelők csoportja. A fiatal tesztelők átlagbére nem tekinthető kimagaslónak, a tíz évnél több gyakorlattal rendelkezőké viszont sokkal-sokkal magasabb. Ők azonban mára mind vezető beosztásban vannak.

A felmérés második szakasza a jelenlegi bérezéssel kapcsolatos kérdések után a váltási szándékra és a váltáskor igényelt bérszintre irányul. A "Milyen nettó alapbér ajánlatot venne fontolóra - átlagbérérték" táblából leolvasható, hogy a bérelvárások nem feltétlenül vannak szoros összefüggésben a tapasztalati idővel, szoros összefüggést csak a szoftvertesztelők esetében tapasztaltunk.

A rendszergazdák itt is a legszerényebbek, náluk lényegesen magasabb összegekben gondolkoznak a programozók/fejlesztők és a szoftvertesztelők.

Az IT menedzserek jóval magasabb nettóbérért váltanának, és különösen a "pályakezdő", azaz még viszonylag tapasztalatlan IT menedzserek érzik magukat értékesnek.

Végül azt is megtudtuk, hogy milyen plusz anyagi juttatásokat kapnak jelenleg az IT szakemberek. A "Kapnak-e plusz juttatásokat" tábla által közvetített legfontosabb tanulságok: Erzsébet-utalványt az informatikus társadalom körülbelül fele kap munkáltatójától.

SZÉP-kártyát ennél is kevesebben, míg bónuszt/jutalékot leginkább az IT menedzserek kapnak csak. A plusz juttatásokból legkisebb mértékben a programozók/fejlesztők részesülnek, mivel közülük minden 3-ból csak 2 kap ilyet. A többi területen a szakemberek körülbelül 80-90 százaléka részesül valamilyen plusz juttatásban.

További információk: http://tesk.hu/hu/hr-felmeresek/it-termekismerteto, vagy: www.berpiacifelmeresek.hu

Tokár Péter
TESK Tanácsadó Kft.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkaidőkezelés? Mutatjuk a lehetőségeket! Az Excel betöltéstől a webes megoldásokig a PIRAMIS™-ban

Keressünk egy munkavállalói csoportot példaként, hogy segítségükkel szemléltethessük az összes rendelkezésre álló lehetőséget: legyenek ők a... Teljes cikk

A fizetés a legjobbnak tartott motiváló eszköz, de tényleg eredményes?

Összeültünk Pataki Zoltánnal, az euCSOPORT egyik alapítójával, hogy a munkaerőpiac mai helyzetéről beszélgessünk. A cégcsoport idén ünnepelte... Teljes cikk

Mire figyeljünk, ha értékesítőt keresünk?

Az értékesítők toborzása (sok más pozícióhoz hasonlóan) külön műfaj. Most összegyűjtöttük, milyen tényezők nehezítik az értékesítői... Teljes cikk