Megjelent: 4 hónapja

Nem tért vissza a gyógyításba a nyugdíjas orvosok harmada

Az érintettek szerint nincs egyértelmű iránymutatás annak kapcsán, hogy visszatérhetnek-e a munkába a 65 évnél idősebb orvosok.

images

Az idősebb orvosokat kibillentette a járvány a régi kerékvágásból, s harmaduk jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba - írja a Népszava. A lap szerint kérdéses, hogy nem vonulnak-e végleg nyugdíjba azok az orvosok, akik a járvány alatt nem praktizáltak, és nem kaptak világos ösztönzést a folytatásra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló orvosok harmada 60 évnél idősebb, és közülük minden harmadik nem tért vissza korábbi állásába.
Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek” - nyilatkozta a lapnak egy vidéki nagy kórház aneszteziológusa.

A járvány magyarországi kitörésekor, márciusban megjelent rendelet szerint a 65 évnél idősebb orvosok nem végezhettek olyan tevékenységet, melynek során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. Április óta az intézmények ismét foglalkoztathatták az idősebb egészségügyi dolgozóikat, ha egyébként nem tudták megszervezni az ellátást és az érintettek önként vállalták, hogy visszatérnek a közvetlen gyógyításba. Egyértelmű iránymutatás azonban nincs. „Azt látom, hogy a korábbi napi három műtét helyett, most legalább hatot kellene végigcsinálnom nyolc óra alatt” - mondta a lapnak az aneszteziológus.

Mint Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója a Népszavának elmondta, a háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik, és ami az egészségügyi dolgozók visszatérését illeti, vegyes a kép: van olyan 65 év feletti háziorvos, aki március óta nem dolgozik, akadnak, akik részmunkaidőben praktizálnak, de van olyan is, aki végig dolgozott a járványhelyzet alatt. Cserni István azt is elmondta, hogy hónapról hónapra nő a betöltetlen praxisok száma, februárban még csak 488 ilyen volt, mostanra pedig 540 maradt gyógyító nélkül.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

A benyújtott, új NAV-törvénnyel a szervezet integrációja teljessé válik Teljes cikk

NFSZ: 5,3 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az előző hónaphoz képest

Októberben 43 500 volt a 25 év alatti és 75 600 az 55 év feletti álláskeresők száma. Teljes cikk

600 ezer magyar dolgozót ért súlyos sérülés vagy atrocitás a munkahelyén

A vizsgált országok közül Sierra Leonéban a legrosszabb a helyzet, de egyes országokban a dolgozók felét érte valamilyen erőszak vagy zaklatás a munkahelyén. Teljes cikk