Megjelent: 7 hónapja

Nem tért vissza a gyógyításba a nyugdíjas orvosok harmada

Az érintettek szerint nincs egyértelmű iránymutatás annak kapcsán, hogy visszatérhetnek-e a munkába a 65 évnél idősebb orvosok.

Az idősebb orvosokat kibillentette a járvány a régi kerékvágásból, s harmaduk jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba - írja a Népszava. A lap szerint kérdéses, hogy nem vonulnak-e végleg nyugdíjba azok az orvosok, akik a járvány alatt nem praktizáltak, és nem kaptak világos ösztönzést a folytatásra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló orvosok harmada 60 évnél idősebb, és közülük minden harmadik nem tért vissza korábbi állásába.
Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek” - nyilatkozta a lapnak egy vidéki nagy kórház aneszteziológusa.

A járvány magyarországi kitörésekor, márciusban megjelent rendelet szerint a 65 évnél idősebb orvosok nem végezhettek olyan tevékenységet, melynek során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. Április óta az intézmények ismét foglalkoztathatták az idősebb egészségügyi dolgozóikat, ha egyébként nem tudták megszervezni az ellátást és az érintettek önként vállalták, hogy visszatérnek a közvetlen gyógyításba. Egyértelmű iránymutatás azonban nincs. „Azt látom, hogy a korábbi napi három műtét helyett, most legalább hatot kellene végigcsinálnom nyolc óra alatt” - mondta a lapnak az aneszteziológus.

Mint Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója a Népszavának elmondta, a háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik, és ami az egészségügyi dolgozók visszatérését illeti, vegyes a kép: van olyan 65 év feletti háziorvos, aki március óta nem dolgozik, akadnak, akik részmunkaidőben praktizálnak, de van olyan is, aki végig dolgozott a járványhelyzet alatt. Cserni István azt is elmondta, hogy hónapról hónapra nő a betöltetlen praxisok száma, februárban még csak 488 ilyen volt, mostanra pedig 540 maradt gyógyító nélkül.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk