Megjelent: 3 éve

Nem tért vissza a gyógyításba a nyugdíjas orvosok harmada

Az érintettek szerint nincs egyértelmű iránymutatás annak kapcsán, hogy visszatérhetnek-e a munkába a 65 évnél idősebb orvosok.

Az idősebb orvosokat kibillentette a járvány a régi kerékvágásból, s harmaduk jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba - írja a Népszava. A lap szerint kérdéses, hogy nem vonulnak-e végleg nyugdíjba azok az orvosok, akik a járvány alatt nem praktizáltak, és nem kaptak világos ösztönzést a folytatásra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló orvosok harmada 60 évnél idősebb, és közülük minden harmadik nem tért vissza korábbi állásába.
Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek” - nyilatkozta a lapnak egy vidéki nagy kórház aneszteziológusa.

A járvány magyarországi kitörésekor, márciusban megjelent rendelet szerint a 65 évnél idősebb orvosok nem végezhettek olyan tevékenységet, melynek során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. Április óta az intézmények ismét foglalkoztathatták az idősebb egészségügyi dolgozóikat, ha egyébként nem tudták megszervezni az ellátást és az érintettek önként vállalták, hogy visszatérnek a közvetlen gyógyításba. Egyértelmű iránymutatás azonban nincs. „Azt látom, hogy a korábbi napi három műtét helyett, most legalább hatot kellene végigcsinálnom nyolc óra alatt” - mondta a lapnak az aneszteziológus.

Mint Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója a Népszavának elmondta, a háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik, és ami az egészségügyi dolgozók visszatérését illeti, vegyes a kép: van olyan 65 év feletti háziorvos, aki március óta nem dolgozik, akadnak, akik részmunkaidőben praktizálnak, de van olyan is, aki végig dolgozott a járványhelyzet alatt. Cserni István azt is elmondta, hogy hónapról hónapra nő a betöltetlen praxisok száma, februárban még csak 488 ilyen volt, mostanra pedig 540 maradt gyógyító nélkül.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Hogyan érinti az EU karboncsökkentési elvárása a hazai vállalkozásokat?

A BDO Magyarország ESG üzletágának elemzése a fenntarthatóság területét érintő változásokról. Teljes cikk

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Még két hétig pályázhatnak a kisgyermekes szülők a legfeljebb havi 40 ezer forintos bölcsődei támogatásra. Teljes cikk

Nem tudott megegyezni a kormány a szakszervezetekkel, folytatódik a pedagógussztrájk

Folytatódik a munkabeszüntetés, valamint a szaktárcával való egyeztetés is. Teljes cikk