kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Nem tért vissza a gyógyításba a nyugdíjas orvosok harmada

Az érintettek szerint nincs egyértelmű iránymutatás annak kapcsán, hogy visszatérhetnek-e a munkába a 65 évnél idősebb orvosok.

Az idősebb orvosokat kibillentette a járvány a régi kerékvágásból, s harmaduk jórészt az egészségpolitika bizonytalankodása miatt még vissza sem tért a gyógyításba - írja a Népszava. A lap szerint kérdéses, hogy nem vonulnak-e végleg nyugdíjba azok az orvosok, akik a járvány alatt nem praktizáltak, és nem kaptak világos ösztönzést a folytatásra.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint a praktizáló orvosok harmada 60 évnél idősebb, és közülük minden harmadik nem tért vissza korábbi állásába.
Káosz van, s amíg ebben nem lesz valamiféle rend, megfontolandó, hogy újra bemenjek” - nyilatkozta a lapnak egy vidéki nagy kórház aneszteziológusa.

A járvány magyarországi kitörésekor, márciusban megjelent rendelet szerint a 65 évnél idősebb orvosok nem végezhettek olyan tevékenységet, melynek során közvetlenül találkozhatnak a páciensekkel. Április óta az intézmények ismét foglalkoztathatták az idősebb egészségügyi dolgozóikat, ha egyébként nem tudták megszervezni az ellátást és az érintettek önként vállalták, hogy visszatérnek a közvetlen gyógyításba. Egyértelmű iránymutatás azonban nincs. „Azt látom, hogy a korábbi napi három műtét helyett, most legalább hatot kellene végigcsinálnom nyolc óra alatt” - mondta a lapnak az aneszteziológus.

Mint Cserni István, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója a Népszavának elmondta, a háziorvosi körzetek felében 55 évnél idősebb orvos dolgozik, és ami az egészségügyi dolgozók visszatérését illeti, vegyes a kép: van olyan 65 év feletti háziorvos, aki március óta nem dolgozik, akadnak, akik részmunkaidőben praktizálnak, de van olyan is, aki végig dolgozott a járványhelyzet alatt. Cserni István azt is elmondta, hogy hónapról hónapra nő a betöltetlen praxisok száma, februárban még csak 488 ilyen volt, mostanra pedig 540 maradt gyógyító nélkül.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek