Megjelent: 7 éve

Nem tetszik a taxisoknak a fővárosi rendelettervezet, tüntetés jöhet

A Népszabadság megkérdezte a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezetét is a tüntetés tervéről. Majercsik Tamás, a szervezet szóvivője a szerdai, állítólag a városháza környékére szervezett megmozdulásról ugyan nem tud, de szerinte, ha a tervezetet elfogadják, soha nem látott demonstrációra számíthatunk.

Az új fővárosi taxi-rendelettervezet október 1-jén hatályba is lép, amennyiben elfogadják - a taxitársaságok pedig épp ezt a sietséget sérelmezik leginkább a Népszabadság írása szerint.

Nehéz helyzetbe hozza a társaságokat és gépkocsivezetőket az, hogy sok autót ezután nem használhatnának, mivel kizárólag olyan taxik futhatnának, amelyek a tengelytávja minimum 2550 milliméter, továbbá öt személy szállítása esetén a csomagtartó legalább 430 literes, illetve motorjuk 60 kilowattos teljesítményt ér el az EURO 4 környezetvédelmi besorolás mellett, 2018-tól pedig már az EURO 5-ös szabvány élne.

A Budapesten fuvarozó 5500 taxis közül több ezren dolgoznak ezektől a kritériumoktól hajszálnyival eltérő autóval. Többségében a gyakran látott Skoda Octaviák, Dacia Loganok, Kia Cee'd-ek és 1,4-es Ford Focus-ok sem felelnek meg az előírásnak a cikk szerint. Általában a motor teljesítménye marad el a 60 kilowattól. A megfelelő autók ára általában 3,5-4,5 millió forinttól indul.

Az Országos Taxis Szövetség elnöke, Metál Zoltán a rendelkezés védelmére kelt. Szerinte az azokat védi, akik eddig is betartották az előírásokat: a módosításban szereplő fix hatósági ár és az egységes arculat és ellenőrzés a fővárosi taxis helyzet javulását fogja eredményezni. Illetve a panaszos ügyfelek számára létrehozandó ügyfélszolgálat is a piac tisztulását szolgálja majd.

A bírálók ezeket az előnyöket nem látják biztosítottnak. Szerintük az egységes borostyánsárga színű autók és a taxitársaságok kevésbé látványos logói között könnyebben elvegyülnek majd a taxis hiénák. Ugyanakkor a rendelkezés a taxik iránti közbizalmat szeretné erősíteni, a fuvarszervezőket szeretnék háttérbe szorítani, az utasokat pedig rávenni arra, hogy az utcán is be merjenek szállni egy kocsiba.

A kritikus hangok szerint a kilométerenként 280 forintos fix tarifa áremelést jelent, ami utasvesztéssel fog járni. A tervezet szerint 450 forint lenne az utazások alapdíja, várakozás esetén pedig percenként 70 forintot kellene fizetni, az éjszakai viteldíjak pedig eltűnnének.

Népszabadság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk