Megjelent: 6 éve

Nincs munkaszerződésem, de fel akarok mondani

Szeretnék felmondani a cégnél amelynél most dolgozom. 2015 június elsején kezdtem a jelenlegi munkahelyemen. Egy hónapos határozott idejű szerződést kötöttünk. A szerződés lejárta után nem kötöttünk újabb munkaszerződést de szóban megállapodtunk hogy határozatlan idejű szerződést kötünk. Azonban ez nem történt meg nem rendelkezem munkaszerződéssel és munkaköri leírással sem. Azonban mindenképpen szeretnék felmondani. Mi a teendőm ha nem fogadják el a felmondásomat? Milyen szankciókra számíthatok ha fogom magam és egy szerűen nem jövök be dolgozni? Továbbá kötelezhetne-e arra hogy letöltsem a 30 napos felmondási időt?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az új Munka törvénykönyve (Mt.) nem ismeri már azt a korábbi szabályt, hogy a határozott idő lejártával a munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, amennyiben a munkavállaló a munkáltató tudtával tovább dolgozik. A munkaviszony tehát megszűnt. Másnaptól azonban új, határozatlan idejű munkaviszony jött létre. Mi is ennek az oka ?

"A munkaszerződés alaki érvényességi kelléke az írásba foglalás, amelynek elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére azonban csak a munkavállaló hivatkozhat, és csak a munkába lépést követő 30 napon belül. A 30 nap elteltével a formai hiba automatikusan orvoslódik, és ez alapján érvénytelenségre már senki nem hivatkozhat. A munkaviszonyból eredő jogokat és kötelezettségeket tehát akkor is teljesíteni kell, ha a munkaszerződés írásba foglalása elmaradt. Például, erre hivatkozással a munkáltató nem tagadhatja meg a munkabér fizetését, vagy a foglalkoztatási kötelezettsége teljesítését." Kommentár

Önnek tehát létrejött egy határozatlan idejű, új munkaviszonya. Megjegyzem, hogy az új szabály vonatkozásában a joggyakorlat nem egységes, de ezzel nem fárasztom.

A fentieknek megfelelően, amennyiben szabályosan akar eljárni, abban az esetben fel kellene mondania és a felmondási idő valóban 30 nap lenne. Ez alatt a fizetésére is jogosult. Nem tudja ezt kibírni ? Ha nem, abban az esetben arra kell hivatkoznia, hogy a határozott idő lejártával a munkaviszonya megszűnt, és érvényes munkaszerződése nincsen. Az előbbit tartom azonban jó megoldásnak (ledolgozza), feltéve, ha valóban tudja bizonyítani azt, hogy még most is fennáll a munkaviszonya. Ha nem lehet bizonyítani, mert pl. pici a munkahely, abban az esetben nem számíthat szerintem fizetésre sem (viszont könnyebben hivatkozhat arra, hogy a munkaviszonya megszűnt).

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter