Megjelent: 6 éve

Nők a csúcson: Barra, von der Leyen, Danics Dóra

Olvasóim megszokhatták, hogy időnként előrukkolok női esélyegyenlőségi témákkal. Többnyire Nőnap környékén foglalkozom ezzel, ám úgy érzem, hogy az utóbbi napok történései megérnek egy posztot.

Az egész élete a General Motors

Múlt szerdán a General Motors, az Egyesült Államok legnagyobb és a világ egyik legnagyobb autógyártója bejelentette, hogy Mary Barrát nevezi ki a vállalatcsoport élére. Nagy áttörés ez a nők számára, ugyanis Barra az első nő, aki a világon autógyártó konszern élére került.

Tegyük hozzá, nagyon megdolgozott érte, életét a GM jelentette. Náluk ez családi hagyomány is egyben, ugyanis édesapja 39 évet húzott le a vállalatnál, Mary pedig 19 éves korában, 1980-ban gyakornokként csatlakozott, mérnöki egyetemi tanulmányai mellett. Majd diplomázás után főállásban folytatta és fokozatosan lépdelt felfelé a ranglétrán. Volt üzemvezető, a mérnöki üzletág alelnöke, több üzletág vezérigazgatója, irányította a humánerőforrás osztályt, és közben a Stanford egyetemen MBA diplomát szerzett. 2011-től már az egyik legfontosabb pozícióban dolgozott: a globális termékfejlesztésért és a minőségbiztosításért felelt. Esélyesnek tartották Dan Akerson eddigi elnök-vezérigazgató utódjának, ám kinevezése mégis meglepetést keltett.

Nem mellesleg Mary úgy érte el szakmai sikereit, hogy a családalapításról sem kellett lemondania: két gyermek édesanyja.

7 gyermekes édesanya a német hadügyminiszter

Vasárnap Angela Merkel német kancellár bejelentette új kormányának névsorát, amely várhatóan a héten áll fel. A keresztény pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) alkotta nagykoalíció egyik meglepetése Ursula von der Leyen (CDU), aki a honvédelmi minisztérium vezetését kapta meg. Az 55 éves politikus az első, aki Németország (illetve korábban az NSZK) történetében nőként a hadügyért felel majd.

Von der Leyennek volt kitől kitanulni a politika mesterségét. Édesapja Ernst Albrecht Alsószászország tartomány miniszterelnöke volt a nyolcvanas években. Von der Leyen azonban végigjárta a szamárlétrát. Ha nem lett volna alkalmas a feladatokra, elbukott volna. 1990 óta tagja a CDU-nak. Először tartományi szinten politizált, majd 2005-ben Merkel első kormányában a családügyi, nőügyi, idősügyi tárca vezetését kapta meg, 2009-ben pedig munkaügyi és szociális miniszter lett. Az egyik legnépszerűbb tagja volt Merkel korábbi kormányainak. Hosszú távon sokan benne látják a kancellár egyik lehetséges utódját.

És ami elsőre szinte hihetetlennek tűnik: Ursula von der Leyen 7 (nem elírás) gyermekes édesanya.

Ha már Merkel új kormányánál tartunk: az is meglepetés, hogy a 16 tagú kabinetben 6 hölgy kapott helyet. Merkel és von der Leyen mellett hölgy irányítja a munkaügyi, a családügyi, a környezetvédelmi és az oktatási tárcát.

Itt az első nő a magyar X-Faktor élén

És hogy Magyarországra is maradjon egy csattanó a végére. Az X-Faktor énekes tehetségkutató magyarországi történetében első alkalommal nyert hölgy. Pedig a vasárnap esti finálé előtt sokan mondogatták, hogy nő nem nyerhet, ugyanis többnyire hölgyek szavaznak, akik a férfi énekeseket kedvelik. Így a négy tinifiúból álló “Bytheway” nevű formációt tartották favoritnak. Danics Dóra azonban rácáfolt az „elemzőkre”, bebizonyította, hogy nőként is meg lehet nyerni.

Danics Dóra sikerének értékét nem kisebbítve és minden elismerésemet hozzátéve azért megjegyzem: most Magyarországról nem tudok több látványos női karriersztorival előrukkolni sem a gazdaságból, sem a politikából.

Karácsony Zoltán
Job(b) Állás HR Blog
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hol végezze a munkavállaló a munkáját?

A munkavállaló alapvető kötelezettsége, hogy az előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenjen, és munkát végezzen. Ezért... Teljes cikk

Miért fontos az onboarding?

Egy munkavállaló első napjai mind a dolgozó, mind a HR számára sok kihívást rejt. Hogyan lehetne hatékonyabb a folyamat? Miért fontos az onboarding?... Teljes cikk

A magyar ember nem akar dolgozni - a betanított munkások motiválása

“A magyar ember egyszerűen nem akar dolgozni.” Biztos, hogy igaz ez? Sokszor hallani a fenti megjegyzést, amikor a betanított munkások vagy akár... Teljes cikk