Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Növekednek a Magyarországon működő német cégek

A múlt évi adatok alapján a Magyarországon működő német tulajdonú cégek többsége növelte forgalmát és nyereségét - közölte a gazdasag.hu üzleti hírügynökség hétfőn az Opten Informatikai Kft. adataira hivatkozva.

Az árbevétel szempontjából legnagyobb 20 német cég több mint fele az energetikában és az autóiparban érdekelt. Az első két helyet az Audi és az E.ON foglalja el. A Magyarországon működő legnagyobb német cégek összesített árbevétele 2010-ben 4.061,5 milliárd forint volt, 10,6 százalékkal több a 2009. évinél.

A vezető német tulajdonú magyarországi vállalkozások közül 13 növelni tudta az árbevételét, hét pedig az egy évvel korábbinál kisebb forgalmat könyvelhetett el 2010-ben. Egy évvel korábban még 14 cég számolt be a bevétel csökkenéséről. Profitadatokat nem közöltek, csak annyit, hogy 14 cég javított adózott nyereségén, hat rontott, s öt cég zárta a 2010. évet veszteséggel.

Az Audi 2010. évi árbevétele elérte az 1.326,33 milliárd forintot, ami meghaladja a mögötte sorakozó E.ON Földgáz Trade, az Elmű és a Robert Bosch-csoport együttes forgalmát. Az Audi árbevétele egy év alatt 26,6 százalékkal nőtt, míg az E.ON Földgáz Trade Zrt. árbevétele 14,5 százalékkal 679,8 milliárd forintra mérséklődött. A Robert Bosch-csoport 34 százalékkal tudta növelni árbevételét, ami 339,9 milliárd forint volt, míg az Elmű árbevétele 6,6 százalékkal 254,1 milliárd forintra mérséklődött.

A húszas listán az Audi mellett szereplő autóipari beszállítók is jól teljesítettek: a ZF Hungária 7,6 milliárdról 44,7 milliárd forintra, a ZF Lenksysteme pedig 58,4 százalékkal 54,8 milliárd forintra növelte árbevételét.

Az energetikai ágazatban működő német tulajdonú cégek árbevétele csökkent, de eredményeiken többnyire javítottak, ami az E.ON Földgáz Trade és az Émász esetében a 2009. évi veszteség csökkenését jelentette. A Crédit Agricole Corporate and Investment Bank megállapítása szerint - olvasható a honlapon - az árbevétel visszaesését az eladott energia és az ár csökkenése okozta.

A német tulajdonú élelmiszerláncok közül a Lidl és az Aldi növelte forgalmát, míg a Metróé csökkent. A Lidl Magyarország Bt. 175,8 milliárd forint árbevétele 15,6 százalék, az Aldi 43,5 milliárd forint árbevétele 22,5 százalékos éves bővülés, míg a Metro árbevétele 9,2 százalékkal 180,2 milliárd forintra esett vissza.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szegeden 716 millió forintból 17 munkahelyet is létrehoz a Florin

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari... Teljes cikk

12 dolgozó kapta el a koronavírust egy szlovákiai üzemben

Az üzemet bezárták, a dolgozók karanténba kerültek. Teljes cikk

Irodai alkalmazottait is beállította a gyártósorok mellé a Honda Ohióban

Berendelték a Honda irodai alkalmazottait az autógyártó gépsorok mellé Ohio államban - írja a HVG. Teljes cikk