Megjelent: 14 éve

Novemberben 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés

A kormány szerdai döntése értelmében 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok novemberben - jelentette be Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy idősotthon átadásán Budapesten.

A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján minden járandóságukat egyszerre kapják meg, így a januárig visszamenőleges emelést a 13. havi nyugdíj második felével egyidejűleg fizetik ki - mondta Kiss Péter Kőbányán a felújított Halom utcai Idősek Otthona 40 férőhelyes épületének átadásán.
Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 60-65 ezer forint nyugdíjban részesülő idős embernek novemberben összesen 106-107 ezer forint járandóságot visz ki a postás - ismertette a szaktárca vezetője.
A minisztérium sajtóanyaga szerint több mint 3 millió nyugdíjas, illetve rendszeres szociális ellátásban részesülő ember számíthat novemberben 1,2 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésre. A januárig visszamenőleges emelés egyösszegű tízhavi kifizetése átlagosan 7.800 forint egyszeri többletbevételhez juttatja az érintetteket. A 13. havi nyugdíj kifizetésénél is ezt az emeléssel növelt nyugdíjat veszik figyelembe.
A tájékoztató szerint a nyugdíjakkal azonos módon emelkedik minden úgynevezett nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátás is. Az emelés 500 ezer embert érint, összességében 1,3 milliárd forint jut így az ellátásban részesülőknek.
A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján minden járandóságukat egyszerre kapják meg.
Aszódi Pál, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke az MTI-nek azt mondta: nem valamiféle kormányzati jóindulatról van szó a 1,2 százalékos visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelés kifizetésével, hanem törvényi kötelezettségről.
Január 1-jén ugyanis 4,3 százalékos nyugdíjemelés volt, s minthogy a bázisadatok nem bizonyultak reálisnak, a törvény szerint novemberben korrekciót kell végrehajtani - tette hozzá. Ez nem a kormány által elhatározott emelés, hanem törvény alapján kötelező korrekció - hangsúlyozta.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter