Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Nyílnak a kormányablakok: 226 új ügyintéző kerül a közigazgatásba

Erről a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár beszélt szerdán a kormányablakok munkatársainak képzészáró ünnepségén, a fővárosban.

Szabó Erika kifejtette: a 2011. január 1-jén felálló kormányhivatalok általános ügyfélszolgálati helyszínei lesznek a kormányablakok, amelyek 29 ügykört fognak intézni a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban. A kormányablak - mint fogalmazott - a "csírája" annak az egyablakos ügyintézésnek, amelyet 2013 végére szeretnének bevezetni. Ekkorra - az elképzelések szerint - az állammal kapcsolatos összes hatósági ügyet a kormányablakokban lehetne intézni.

A jövő hétfőn megnyíló kormányablakokban lehet például ügyfélkaput nyitni, vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest, anyasági támogatást igényelni, és általános tájékoztatást kérni - sorolta az államtitkár.

A kormányablakok hétfőtől péntekig reggel nyolctól este nyolc óráig lesznek nyitva. Az integrált ügyfélszolgálati irodák - átmenetileg - meglévő ügyfélszolgálatokon nyílnak meg, így például nyugdíjfolyósító vagy társadalombiztosítási igazgatóság már meglévő ügyfélszolgálati helyszínein.

A kormányablakok indulásához 550 millió forintra volt szükség - mondta el Szabó Erika. A tervek szerint 2013. január 1-jétől már nemcsak a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban, hanem járási székhelyeken is lesznek kormányablakok. Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormányablakok munkatársai számára - akik két műszakos munkarendben egyenruhában fognak dolgozni - biztosítják az alapilletmény 20 százalékát mint ügyfélszolgálati pótlékot. A 300 ügyintéző közül 226-an most kerülnek be a közigazgatásba.

A szerdai budapesti rendezvényen elhangzott, a 29 megnyíló kormányablak 300 munkatársát csaknem kétezer pályázó közül választották ki. A mintegy 130 órás képzésük négy hétig tartott. Kis Norbert, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ főigazgatója kiemelte: az emberek számára a kormányablakok és az ott dolgozók munkája lehet a kormányváltás óta az első olyan élmény, amely az új közigazgatást megtapasztalhatóvá, átélhetővé teszi.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter köszöntőjében - amelyet Szabó Erika ismertetett - azt írta: a kormányablakok munkatársai az állam arcai az új rendszerben, megtestesítik az államot nap mint nap, és "nem pusztán egy új, hanem egy jobb állam képviselői is", akik a köz javát fogják szolgálni. (Navracsics Tibor az MTI-nek adott év végi interjúban hangsúlyozta: 2011 januárjától bővülnek az emberek ügyintézési lehetőségei, az államigazgatási szervek már működő ügyfélszolgálati irodái mellett ugyanis megnyílnak a kormányablakok, ahol egyszerre több ügy is intézhető lesz.)

Arra az újságírói kérdésre, hogy az államigazgatási szervek összevonása járhat-e elbocsátásokkal a későbbiekben, Szabó Erika a rendezvény végén úgy válaszolt: céljuk, hogy felülvizsgálják azokat a feladat- és hatásköröket, amelyek a mostani, széttagolt területi közigazgatási rendszerben párhuzamosságokat okoznak. Arra, hogy ez milyen személyi következményekkel jár majd a későbbiekben, egyelőre nem tudott választ adni.

Az Országgyűlés november 16-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely szerint 2011. január 1-jétől a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok jogutódaiként létrejönnek a kormányhivatalok, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része.

A Magyar Közlöny szeptember 14-i számában jelent meg az a kormányhatározat, amely felsorolja az érintett hivatalokat. Eszerint a szervezeti integrációban részt vesznek a területi igazságügyi hivatalok, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kirendeltségei, a földhivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a regionális munkaügyi központok, a regionális munkaügyi felügyelőségek, a regionális munkavédelmi felügyelőségek, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság regionális felügyelőségei, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodái, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézetei, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális igazgatóságai, valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságai. (Később a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkársága közölte: az eredetileg szervezetileg bevonandó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal területi szervei kimaradnak a teljes integrációból, és csak a koordinációs-működési integráció körébe kerülnek bele.)
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megalakult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő Kurázsi Konzorcium

A Kurázsi Konzorcium célja a tanulók gyakorlatorientált felkészítése és a kezdő vállalkozók, a potenciális tulajdonos utódok képzése. Teljes cikk

Jobbik: dolgozóellenes a kormány politikája

Jakab Péter szerint egyszerre dolgozó- és egyszerre családellenes, hogy pihenőnap nélkül akár napi 11 órát is lehet dolgoztatni a munkavállalókat a Jabilnál. Teljes cikk

Így mentené meg a KATA-t a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

A BKIK szerint a főállású katásoknak is járnia kéne családi adókedvezménynek, és vissza kéne vonni a 3 millió forintos szabályt. Teljes cikk