Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nyolc százalékkal csökkentené a képviselői jövedelmeket az MSZP

A képviselői jövedelmeket átlagosan nyolc százalékkal csökkentené jövőre az MSZP az adótörvények módosításával - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető az MSZP kedd esti informális frakcióülése után.

Lendvai Ildikó kijelentette: a frakció a feles többséget igénylő adótörvényekhez kíván akár egyedül is módosító indítványt benyújtani, hogy megváltoztassa a képviselői jövedelmek jelenlegi szabályozását.

"Nem véletlenül választottuk azt a formát, amelyhez elég a feles többség, unjuk az egymásra mutogatást, amelyben mindig a kétharmados egyetértésre kell várnunk, amely nehezen, vagy sohasem születik meg" - fogalmazott Lendvai Ildikó. A frakcióvezető azt is mondta, olyan megoldást kerestek, amelynek elfogadásához egy szövetséges is elég.

A képviselői jövedelmek módosításának alapelve, hogy a képviselők is részt vállaljanak a válságkezelés következményeiből olyan mértékben, mint a közszféra - fogalmazott Lendvai Ildikó. Emlékeztetett rá, hogy a köztisztviselői bérek befagyasztásával a képviselői jövedelmek is automatikusan befagynak, ám ezen felül a közszféra elesik a 13. havi juttatástól is. A képviselőknek nincs 13. havi bérük, ezért kellene a jövedelmeiket átlagosan nyolc százalékkal csökkenteni.

A frakcióvezető a megoldási formáról nem mondott többet. Az MTI frakciótagoktól származó információi szerint azonban a javaslatok között szerepel a képviselői költségtérítés megadóztatása - ezt egyszerűbb megtenni, mint az alapdíjat megadóztatni -, ennek többféle módja elképzelhető, akár szja, akár ekho alá vonva e juttatást. Felmerült még az is, hogy a képviselői alapdíj egy meghatározott összegéről mondjanak le a képviselők. Az MTI úgy tudja, nagy vita bontakozott ki a frakcióülésen, főként a budapesti és a vidéki képviselők között, hiszen a költségtérítés mértéke attól függ, hogy ki hány kilométerre lakik a fővárostól.

Az MDF Országos Választmányának elnöksége vasárnap azt kérte a parlamenti frakciójától, hogy javasolja a többi frakciónak, mondjanak le a költségtérítés 18 százalékáról.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter