Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Nyomoz a rendőrség a pécsi buszsofőrök sztrájkja ügyében

Nyomozást indított a rendőrség a napokban a pécsi helyi járatú autóbuszok sofőrjeinek tavaly decemberi demonstrációja miatt - tudta meg az MTI.

Az MTI bűnügyi forrásból úgy értesült: a pécsi buszsofőrök sztrájkjának ügyében a siklósi rendőrkapitányság jár el közérdekű üzem megzavarásának gyanújával.

A baranyai megyeszékhelyen tavaly december 21-én a helyi járatú buszközlekedést biztosító Tüke Busz Zrt. dolgozóinak mintegy harmada nem vette fel a munkát, emiatt több járat kimaradt a reggeli csúcsforgalomban.

Hofekker Ferenc, a Független Demokratikus Szakszervezetnek az eset következményeként azóta elbocsátott elnöke az akció szükségességét azzal indokolta, hogy jelezni akarták a társaságnak: nagyobb figyelmet és több pénzt kell fordítani a járművek karbantartására, javítására.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere vizsgálatot rendelt el a Tüke Busz Zrt.-nél, amelynek vezetése puccskísérletnek minősítette az esetet, és jelezte, jogi lépéseket kezdeményez a felelősök ellen. Árki Sándor vezérigazgató a munka megtagadásának valódi okát abban látta, hogy a sofőrök jelentős fizetésemelést és juttatásokat követeltek, amit a cég nem tudott támogatni.

Árki Sándor azt állította, hogy mind a vállalat, mind a város vezetőit napokkal korábban megfenyegették a sztrájk szervezői és ötletadói, hogy "ha nem teljesül a béremelés, a buszok igen nagy számban fognak meghibásodni".

Hofekker Ferenc visszautasította, hogy a magasabb fizetések elérése miatt tagadták volna meg a munkakezdést. Azt mondta, mindössze azt szeretnék, hogy bérüket az infláció mértékével emeljék.

Páva Zsolt a nyomozás hírére reagálva az MTI-nek azt mondta: az ügyben a Tüke Busz vezérigazgatója tett feljelentést, amelyet - tekintettel "a város forgalmát lebénító ismert eseményre" - nem tart aránytalan lépésnek. "A nyomozás ki fogja deríteni, mi történt, mi van az eset hátterében" - tette hozzá a polgármester.

A politikus közlése szerint minden érdekérvényesítésnek megvan a maga módja és eszköze, amelyet sok esetben törvények is szabályoznak. "Az nem mód, hogy a város életét egy vadsztrájk bénítja meg, amelyre senki sem tud felkészülni" - fogalmazott Páva Zsolt.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk