Megjelent: 1 éve

Óriási elbocsátási hullám várható a szállodaiparban

Egy fővárosi szállodaigazgató szerint a helyzet kétségbeejtő, és a válság utáni helyreállás két évig is elhúzódhat.

images

Egy neve elhallgatását kérő fővárosi szállodaigazgató egyenesen kétségbeejtőnek látja a helyzetet, ugyanis az eddig bejelentett állami mentőcsomagot szerinte nem tudja a szektor igénybe venni - írja a Népszava.

Szerencsés esetben augusztusban visszatérnek a turisták, de addig is bért kellene fizetni, ráadásul a válság utáni helyreállás két évig is elhúzódhat, vagyis nem lehet mindenkit egy egyszerű újraindítással visszavenni az állásába” - mondta a lapnak az egyik, neve elhallgatását kérő piacvezető budapesti szálloda vezetőségi tagja. A járvány miatt bevezetett óvintézkedések és a turisták eltűnése miatt a szálláshely-szolgáltatási és vendéglátó szektorok bevétele gyakorlatilag a nullára csökkent.

A bevételek jelentős részét valójában felemésztik a bérleti díjak, munkabérek, fenntartási költségek, és a szolgáltatások folyamatos fejlesztésének kényszere miatt is alacsony az a realizált haszon, amit tartalékképzésre lehetne felhasználni" - mondta a lapnak Tóth Roland, az Eventrend Group cégcsoportjának egyik vezetője. Míg korábban a munkanélküliek 4,3-4,8 százaléka volt köthető a szálláshely-szolgáltatási és vendéglátó szektorhoz, ez mostanra 13 százalék fölé emelkedett.

A 800 embert foglalkoztató Eventrend szálloda- és vendéglátóipari csoport dolgozóinak egyharmadát tudta megtartani. „Cégünk félmilliárd forint tartalékot fordít a megtartott munkavállalóinkra, ez nagyjából fél évre tudja fedezni a bérköltségeket” - mondta Valenta Zsolt, az Eventrend ügyvezetője.

A szakemberek szerint a bér- és a fenntartási költségek nagyobb mértékű állami átvállalása segíthet érdemben az ágazaton. Egy neve elhallgatását kérő fővárosi szállodaigazgató szerint a helyzet kétségbeejtő. „Az állami segítség egy vicc: mivel a bevételek nem 75, hanem közel 100 százalékát veszítjük el, forgalom hiányában pedig a csökkentett bért is nehéz kigazdálkodni, ráadásul az állam is csak a csökkentett bérhez járul hozzá”- mondta. A bedőlő vállalkozások helyét a piacon átvehetik azok, akiknek volt tartalékuk. „Ha nem sikerül az államnak az ágazati szereplők között jó arányban szétosztani a támogatást, sorra mehetnek tönkre szállodák, akár a 80 százalékuk is lehúzhatja a rolót” - jelentette ki a szállodaigazgató, aki szerint a külföldi tulajdonú szállodaláncok komoly előnyben vannak, mert Ausztriában például a terheik 90 százalékát is átvállalja az állam.

A kormány áprilisban bejelentett egy több mint 600 milliárdos csomagot, ami a turizmus-vendéglátás helyzetén kíván segíteni. Ennek részleteiről a cikk megszólalóinak nem volt információja.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter