Megjelent: 10 hónapja

Óriási elbocsátási hullám várható a szállodaiparban

Egy fővárosi szállodaigazgató szerint a helyzet kétségbeejtő, és a válság utáni helyreállás két évig is elhúzódhat.

images

Egy neve elhallgatását kérő fővárosi szállodaigazgató egyenesen kétségbeejtőnek látja a helyzetet, ugyanis az eddig bejelentett állami mentőcsomagot szerinte nem tudja a szektor igénybe venni - írja a Népszava.

Szerencsés esetben augusztusban visszatérnek a turisták, de addig is bért kellene fizetni, ráadásul a válság utáni helyreállás két évig is elhúzódhat, vagyis nem lehet mindenkit egy egyszerű újraindítással visszavenni az állásába” - mondta a lapnak az egyik, neve elhallgatását kérő piacvezető budapesti szálloda vezetőségi tagja. A járvány miatt bevezetett óvintézkedések és a turisták eltűnése miatt a szálláshely-szolgáltatási és vendéglátó szektorok bevétele gyakorlatilag a nullára csökkent.

A bevételek jelentős részét valójában felemésztik a bérleti díjak, munkabérek, fenntartási költségek, és a szolgáltatások folyamatos fejlesztésének kényszere miatt is alacsony az a realizált haszon, amit tartalékképzésre lehetne felhasználni" - mondta a lapnak Tóth Roland, az Eventrend Group cégcsoportjának egyik vezetője. Míg korábban a munkanélküliek 4,3-4,8 százaléka volt köthető a szálláshely-szolgáltatási és vendéglátó szektorhoz, ez mostanra 13 százalék fölé emelkedett.

A 800 embert foglalkoztató Eventrend szálloda- és vendéglátóipari csoport dolgozóinak egyharmadát tudta megtartani. „Cégünk félmilliárd forint tartalékot fordít a megtartott munkavállalóinkra, ez nagyjából fél évre tudja fedezni a bérköltségeket” - mondta Valenta Zsolt, az Eventrend ügyvezetője.

A szakemberek szerint a bér- és a fenntartási költségek nagyobb mértékű állami átvállalása segíthet érdemben az ágazaton. Egy neve elhallgatását kérő fővárosi szállodaigazgató szerint a helyzet kétségbeejtő. „Az állami segítség egy vicc: mivel a bevételek nem 75, hanem közel 100 százalékát veszítjük el, forgalom hiányában pedig a csökkentett bért is nehéz kigazdálkodni, ráadásul az állam is csak a csökkentett bérhez járul hozzá”- mondta. A bedőlő vállalkozások helyét a piacon átvehetik azok, akiknek volt tartalékuk. „Ha nem sikerül az államnak az ágazati szereplők között jó arányban szétosztani a támogatást, sorra mehetnek tönkre szállodák, akár a 80 százalékuk is lehúzhatja a rolót” - jelentette ki a szállodaigazgató, aki szerint a külföldi tulajdonú szállodaláncok komoly előnyben vannak, mert Ausztriában például a terheik 90 százalékát is átvállalja az állam.

A kormány áprilisban bejelentett egy több mint 600 milliárdos csomagot, ami a turizmus-vendéglátás helyzetén kíván segíteni. Ennek részleteiről a cikk megszólalóinak nem volt információja.

Népszava
fotó: pixabay
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezeken a helyeken tart ellenőrzéseket a NAV a következő napokban

A NAV ellenőrei az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, valamint a nyugta- és számlaadást is... Teljes cikk