Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Óriásira duzzadt a munkanélküliség Tatabányán és Esztergomban

Esztergom és Tatabánya körzetében 40 százalékkal nőtt a munkanélküliség az elmúlt egy évben, Esztergomban 545, Tatabányán 824 fővel növekedett a regisztrált álláskeresők száma - közli legfrissebb összesítésében a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.

Január végén a Komárom-Esztergom megyei nyilvántartásban 11.044 álláskereső szerepelt, létszámuk egy hónap alatt közel 17 százalékkal, azaz 1.575 fővel nőtt. A gazdaságilag aktív népesség számához viszonyított arányuk eléri a 7,6 százalékot.

A munkaügyi központ tájékoztatója szerint a nyilvántartott álláskeresők számának ugrásszerű növekedése a gazdasági válság miatti tömeges létszámleépítések következménye. Az elmúlt év októberétől 2009 január végéig 11 munkáltató jelentett be összesen 2.616 főt érintő létszámleépítést. A bejelentett, csoportos létszámcsökkentések 1.523 hazai és 1.093 külföldi, döntő többségében szlovák állampolgárságú munkavállalót sújtanak.

A létszámukat csökkentő cégek egy építőipari vállalkozás kivételével mind a feldolgozóiparba tartoznak, jellemzően gépjármű- és alkatrész-gyártással valamint elektronikai termékek előállításával foglalkoznak.

Országos összehasonlításban Komárom-Esztergom megye a gazdaságilag aktív népesség számához viszonyított munkanélküliségi rangsorban a 4. helyet foglalja el. Továbbra is csak a fővárosban, valamint Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt alacsonyabb a relatív mutató értéke, illetve 2 százalékkal maradt a közép-dunántúli régiós szint alatt.

Az összesítések szerint januárban mindössze 298 állásajánlatot nyújtottak be Komárom-Esztergom megye kirendeltségeire, hasonlóan csekély számú bejelentésre már több éve nem volt példa. A beérkezett állásajánlatok száma az egy évvel korábbinak kevesebb, mint a negyedét érte el.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk