Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Oroszország: több mint egymillióan vonultak fel május 1-jén

Oroszország városaiban jóval több mint egymillió ember vett részt a május 1-jei felvonulásokon és nagygyűléseken a politikai pártok és szakszervezetek szervezésében.

Moszkvában öt tüntetés, három felvonulás és 11 nagygyűlés zajlott le, amelyekre közel tízezer rendőr vigyázott. A rendezvények helyszínét, időpontját és részvevőinek számát a jogszabályoknak megfelelően előre engedélyezték a hatóságok.

A legnagyobb tömeget - mintegy 25 ezer embert - az állami dumában (az orosz törvényhozás alsóházában) több mint kétharmados többséggel bíró, a hatalom pártjának is nevezett Egységes Oroszország Párt és az Oroszországi Független Szakszervezetek Szövetsége (FNPR) közös rendezvénye mozgatta meg. A jelszavak a párt elnöke, Vlagyimir Putyin kormányfő, valamint Dmitrij Medvegyev elnök némelyek által vitatott válságkezelő intézkedéseit támogatták, míg a szakszervezetek a munkanélküliség csökkentését, tisztességes béreket és nyugdíjakat követeltek, valamint azt, hogy honi polgárokat alkalmazzanak vendégmunkások helyett.

Az ellenzéki kommunista párt belvárosi felvonulása Gennagyij Zjuganov, a párt vezetője szerint a legnépesebb volt az utóbbi tíz évben, s nagygyűléssel és majálissal ért véget. A jelszavak a kapitalista miniszterek lemondását, "oktatást, munkát, fizetést" követeltek, és tiltakoztak a volt szövetségesek és mai NATO-államok egységeinek a győzelem napi díszszemlén való részvétele ellen. A kommunisták az ország más részein is számos önálló megmozdulást szerveztek.

Sokkal kisebb megmozdulásokat tartott a további két parlamenti párt, az Igazságos Oroszország és a liberális-demokrata párt is. Felvonult, illetve nagygyűléseket tartott az egyetlen parlamenten kívüli párt, a liberális Jabloko - amely változásokat követelt, és olyan új vezetést, amely a korrupció és nem a tüntetések ellen lép fel -, továbbá a számos szervezetet tömörítő, ellenzéki Szolidaritás, és a városközponttól távol felvonult több nacionalista szervezet is.

Szentpéterváron a különböző politikai erők szervezte rendezvényeken mintegy 15 ezer ember vett részt. Petropavlovszk-Kamcsatszkijban a szovjet időkre emlékeztető felvonuláson mintegy 18 ezren vettek részt, míg az Uraltól a Távol-Keletig összesen mintegy 800 ezer résztvevője volt a május 1-jei megmozdulásoknak a szakszervezetek adatai szerint.

Novoszibirszkben megtartották a fiatal művészek és egyetemisták szervezte, immár hagyományos "monstrációt" is. A kosztümökkel, abszurd elemekkel tarkított menet résztvevőinek transzparensein ilyen jelszavak álltak: "A tánc nélküli forradalom nem éri meg, hogy hozzáfogjanak!", "A Föld a földlakóké!", "Minden hatalmat a fantáziának!". A "monstráció fő" szervezője, Artyom Loszkutov az Interfax hírügynökségnek elmondta: a megmozdulás célja annak kinyilvánítása, hogy a mai körülmények között minden tiltakozó megmozdulás abszurd, hiszen engedélyeztetni kell a hatóságokkal. Az 1994 óta tartott "monstrációt" tavaly nem engedélyezték, mégis megtartották, s szervezőjét őrizetbe vették. Loszkutov elmondta, hogy idén már több más városban is volt "monstráció".
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk