Megjelent: 7 éve

Osztogatás indul - ma tárgyal az országgyűlés a pedagógusbérekről

Az Országgyűlés várhatóan még kedden szavaz az esetleges módosító javaslatokról és a zárószavazást is megtartja.

A pedagógus-szakszervezetek már korábban jelezték, hogy a Balog Zoltán által bejelentett, és szeptemberben rajtoló új életpályamodell sokat puhult az eredeti ígéretekhez képest. Igaz, hogy a tanári fizetések így is akár 30-40 ezer forintot emelkedhetnek, de az igazán nagy növekedés majd akkor lesz, ha életbe lép az új besorolási rend és a tanárok elkezdenek kategóriákat (például pedagógus I.-ből II.-be) ugrani. Az eredeti életpályamodell bevezetését a gazdasági tárca vétózta meg, annak költségvetési vonzata miatt. Nem is az idei év lett volna, illetve lesz nagy teher a költségvetésnek, hanem a következők.

Az országgyűlés ma kezdődő vitája azonban nem arról fog szólni, hogy az eredetihez képest visszafogott, és időben eltolt életpálya-modellt közelebb vigyék ahhoz, amit Balog és Hoffmann Rózsa ígért a pedagógusoknak, hanem hogy ezt a béremelést még jobban kiterjesszék az oktatási ágazat más szereplőire is.

A béremelés csúszik, a többletmunka nem


Az már szinte biztos, hogy megemelkedett óraszám már szeptemberben életbe lép, miközben ugranak az egyéb extra juttatások és a túlórapénz is. Azaz bár a fizetésemelés csúszik, a túlórát azonnal megkövetelik a pedagógusoktól.

Az országgyűlési vita most két napig arról fog szólni, hogy még több munkavállaló kaphasson béremelést, vagyis az ágazatban a választások előtt megindult az osztogatás. A korábban elfogadott törvény szerint csak az iskolákban, óvodákban, kollégiumokban pedagógus munkakörben, pedagógus végzettséggel dolgozók kaptak volna béremelést szeptembertől. Balog Zoltán nemzetierőforrás-miniszter szerdán benyújtott előterjesztése ugyanakkor a pedagógiai szakmai szolgáltatást nyújtó intézményben pedagógiai szakértő és előadó munkakörökben, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottakra is kiterjeszti a béremelést, amely 2015 szeptemberétől a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő, pedagógus szakképzettséggel rendelkező foglalkoztatottakra is vonatkozik majd.

Az is hatalmas problémát jelent az ágazatban, hogy sok helyen a kényszernyugdíjazások miatt nem lesznek tanárok bizonyos szakterületekre. Az egészségüggyel ellentétben ugyanis a közoktatásban a nyugdíj mellett tanító pedagógusok felének kérelmét visszadobták, vagyis nem folytathatják hivatásukat. Sok helyen még máig nem dőlt el, hogy jövő hétfőn ki fogadja egy-egy tanórán a diákokat. A KLIK korábban azt közölte, hogy "utazó tanárokkal" pótolják majd a végleg nyugdíjba küldött pedagógusokat.

MTI, Privátbankár
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter