Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 5 éve

Öt lépés: ilyen a magabiztos munkavállaló

„A magabiztosság a személyiség meghatározó tulajdonsága. Úgy, ahogy kihat a mindennapokra, a munkavállalás során is kulcsfontosságú tényező, főként az interjú során, amikor szemtől-szemben megmérkőzünk az állás elnyeréséért” – fejti ki Csatlós Orsolya a Tjobs.hu sajtószóvivője.

images

images

Egy külföldi felmérés alapján megtudhatjuk, melyek azok a tulajdonságok amelyeket birtokolnak a magabiztos személyek.

1. Kiállnak az igazukért, nem minden esetben azért, mert mindig igazuk van, hanem mert nem félnek a kudarctól

A véleménynyilvánítás nélkülözhetetlen a munkavállalás során. Ugyanakkor egy olyan eszköz is egyben, mely által közöljük, hogy igen is kiformált véleményünk van és képesek vagyunk megalapozott döntéseket hozni. Az igazán magabiztos munkavállalók nem félnek a kudarctól. Megtudni és megtapasztalni azt, hogy igazából mi is a helyes döntés például a munkavégzés során, sokkal fontosabb tényező, mint az elismerés, hogy mindig igazat adjanak nekünk.

2. Tízszer többet hallgatnak, mint amennyit beszélnek

A kérkedés a bizonytalanság jele. Általában a magabiztos emberek csendesek és figyelemmel hallgatnak. Véleményük már kiformálódott ugyan, de folyamatosan érdeklődnek és figyelemmel kísérik a történteket. Nyitott kérdéseket tesznek fel, például a munkavégzés feltételeiről, folyamatairól és minden kis apró részletről melyek segítségül szolgálhatnak majd a megfelelő munkavégzés érdekében. Ugyanakkor tudják, hogy ahhoz, hogy többet megtudjanak, több figyelmet kell szenteljenek a hallgatásnak, mint a véleménynyilvánításnak.

3. Nem helyezik magukat előtérbe

A magabiztos személyiségek nem igénylik a folyamatos reflektorfényt még a legnagyobb eredmények elérésekor sem. Tisztában vannak a munkájuk fontosságával és sikerével, nem követelik az elismerést, mivel az magától értetődő.

4. Nem haboznak segítséget kérni

Sokan azt gondolják, hogy a segítségkérés a gyengeségre, a tudástalanságra, a tapasztalat hiányára utal. A magabiztos emberek biztonságban érzik magukat még akkor is, amikor segítséget kérnek és azt egy természetes folyamatnak is tekintik. A segítségkérést önmagában elismerésként is értelmezhetjük, mivel olyan valakihez fordulunk, akiről úgy tartjuk, jól teljesít a munkájában.

5. „Én miért ne?”

Sokan úgy gondolják, hogy idő kell az előléptetéshez, az alkalmazáshoz és a pozíció elnyeréséhez, a munkába álláshoz. Igazán magabiztos munkavállalók tudják, hogy az internet és a technológia fejlődése lerombolta azokat az esetleges gátakat, amelyek megnehezítették a szakmai kiteljesedést. Tudják, hogy (főleg a világhálón) mindegyik ismerőse rendelkezik legalább egy ismerőssel, akit meg kell ismernie a céljai elérése érdekében. Nyíltak az új felé, megragadnak minden lehetőséget és amennyiben nem adódnak lehetőségek, létrehozzák saját maguk. Mindezt csendesen, megfontoltan végzik és a legfontosabb, hogy cselekednek.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
21 kollégáját mérgezte halálra egy német munkás

A rendőrség nyomozást folytat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint az elmúlt 18 évben több, mint húsz kollégáját mérgezhette meg - írja a 444.hu Teljes cikk

Már nem is adataid kellenek, hanem a videokártyád - a kriptovaluta és a hackerek

A kriptovaluták népszerűségével együtt az áruk is emelkedik és minden zuhanás ellenére az egyik legjövedelmezőbb befektetésnek bizonyultak az... Teljes cikk

Mit szólna ha hat órát kellene ingáznia?

Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy valaki napi hat órát ingázzon a munkába. Kínában olyan magasak a fővárosban a bérleti díjak, hogy a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár