kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Parlamenti vita a sztrájktörvény módosításáról

Kara Ákos, a sztrájktörvényt módosító javaslat benyújtója szerint indítványa tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, és csökkenti a jogbizonytalanságot. Az ellenzéki pártok és a LIGA Szakszervezetek elutasítják a módosítást.

Kara: a törvénymódosítás nem tiltja a sztrájkot

A sztrájktörvény módosítása nem tiltja a munkabeszüntetést - hangsúlyozta az indítvány egyik előterjesztője, a fideszes Kara Ákos. A törvényjavaslat expozéjában úgy fogalmazott, az indítvány tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, nagyobb biztonságot nyújt a társadalom számára, és csökkenti a jogbizonytalanságot.

Hangsúlyozta: az a céljuk, hogy az elégséges szolgáltatásoknak pontosabb megfogalmazása legyen, és valóban szülessen arról megállapodás a munkaadó és a szakszervezetek között.

MSZP: a törvényjavaslat a szakszervezetek jogát csorbítja

Gúr Nándor, az MSZP vezérszónoka közölte: pártja nem támogatja a törvényjavaslatot, mert az a szakszervezetek jogát csorbítja. Elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ilyen fajsúlyos törvényjavaslatot hajnalban tárgyaljon az országgyűlés. Kifogásolta továbbá, hogy a benyújtás előtt az előterjesztő nem egyeztetett az érdekképviseletekkel.

Értékelése szerint a törvénymódosítás elfogadása után lényegében megbénul a sztrájkjog a közüzemekben dolgozóknál, ráadásul az indítványban szereplő feltételes módú fogalmazás bizonytalanságot okoz. Hozzátette: ezt fokozza, hogy a munkaügyi bíróság nincs felkészülve arra, hogy ilyen ügyekben döntsön.

Az LMP nem támogatja az indítványt

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője emlékeztetett: ma Magyarországon többszázezer ember teljes kiszolgáltatottságban olyan helyen dolgozik, ahol nincs mód a tiltakozásuk érvényesítésére.

Kiemelte, ennek következtében csak a közüzemekben dolgozók tudják jobb belátásra bírni a tőkéseket, illetve a politikai hatalmat, a sztrájk eszközével fenyegetve.

Véleménye szerint a javaslat látszólag csak a közüzemeknél korlátozná a sztrájkjogot, de a kialakult helyzet miatt ők lépnek fel a - multinacionális vállalatoknál, üzletláncoknál - dolgozó többi ember érdekében is.

Schiffer András képmutatásnak nevezte a Fidesz magatartását, mivel szerinte a jelenlegi kormánypárt ellenzékben még egészen más álláspontot képviselt a sztrájkok ügyében. A politikus emelt hangon reagált a kormánypárti képviselők soraiból érkező ezzel összefüggő bekiabálásokra, és feléjük fordulva azt monda: "önök kőkeményen hazudnak".

A Jobbik sem támogatja a sztrájktörvény módosítását

Bertha Szilvia (Jobbik) úgy látja, a fideszes képviselők azért most nyújtották be a sztrájktörvény módosítására vonatkozó javaslatukat mert az emberek most kezdenek tiltakozni a kormány eddig meghozott intézkedései ellen.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájk a munkajogi harc legvégső eszköze, amit a kormánypárti képviselők olyan mértékben korlátoznának, amely lényegében lehetetlenné tenné a sztrájkot.

A jobbikos képviselő ugyancsak kifogásolta, hogy az indítványról nem volt előzetesen szakmai egyeztetés, és szégyennek nevezte a hajnali tárgyalási időpontot.

Fidesz: a cél a sztrájktörvény bizonytalanságainak feloldása

Kontur Pál, a törvénymódosítás egyik előterjesztője az általános vitában hangsúlyozta: a javaslat célja a sztrájktörvény bizonytalanságainak feloldása. Álláspontja szerint sokkal jobb lenne minden érintettnek, ha a jogszabály pontos szabályokat tartalmazna.

Emlékeztetett arra, az ombudsman évek óta jelzi a törvény hiányosságait, egyebek mellett a még elégséges szolgáltatások szabályozását.

Mint mondta, a jogszabálytervezet olyan megoldást kínál, amely biztosítja a munkaadó és a szakszervezetek közötti előzetes megállapodást. Elsődlegesen ennek törvényi szabályozását szorgalmazzák, de ennek kidolgozásáig is biztosítani kell a sztrájkjog gyakorlását, ezért kerülne be a törvénybe a munkaügyi bíróság döntési kompetenciája.

Szóváltás az általános vita lezárásáról

Szóváltás alakult ki a plenáris ülésen az általános vita lezárása miatt. Jakab István ülésvezető elnök ugyanis kevesebb mint egy órás tárgyalási idő után bejelentette, hogy az előterjesztő kérésére az általános vitát lezárja. Ezt a kormánypártok szavazatával el is fogadta a Ház.

Ezt követően Tóbiás József szocialista országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy azok még mondhassák el felszólalásukat, akik a vita lezárása előtt gombnyomással jelezték erre vonatkozó szándékukat. Jakab István elutasította a kezdeményezést.

Ezután Kontur Pál arra szólította fel a szocialista Varga Lászlót, hogy a Ház méltóságát sértő bekiabálása miatt kérjen bocsánatot. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ugyanerre szólította fel a politikust, és kérte, ismételje el szavait a plénum előtt.

Varga László elnézést kért szavaiért, de jelezte, azok tartalmát fenntartja, mert a sztrájktörvény módosításának tárgyalásának megfelelően alakult a vérmérséklete.

Közölte: akkor lenne kiküszöbölhető a méltatlanság, ha nem ezen a héten szavaznának a törvényjavaslatról, hanem előbb megvitatnák azt az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. "Elég szemétség volt erre az évre", ne kövessék el ezt is - mondta a kormánypárti képviselőknek.

A szocialista politikus az MTI kérdésére elmondta, bekiabálásában "ennél erősebb megfogalmazással" melegebb éghajlatra küldte el a kormánypárti képviselőket. Mint közölte, attól lett ideges, hogy hiába jelentkezett szinte az elsők között felszólalásra, anélkül zárták le a vitát, hogy elmondhatta volna álláspontját.

A szocialista politikus végül el tudta mondani véleményét, mivel a szabályok szerint az előterjesztő kérésére lezárt vitáról szóló döntés után még van egy utolsó körös felszólalási lehetőség a frakciók számára. A részletes vitára várhatóan kedden kerül sor.

A LIGA is elutasítja a módosítást

A LIGA Szakszervezetek követeli, hogy a módosító javaslatot benyújtó képviselők vonják vissza a dokumentumot és a módosításról kezdjenek egyeztetést az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT).

Az MTI-nek hétfőn eljuttatott állásfoglalásukban elfogadhatatlannak nevezik, hogy a kormány ismét "egyéni képviselői indítványok mögé bújva változtat meg kétharmados törvényeket, miközben teljes mértékben kerüli az érintettekkel való egyeztetés látszatát is", és úgy vélik, a sztrájktörvénybe való ad hoc belenyúlás újabb ékes példája a szakmaiatlan és végrehajthatatlan törvény alkotásának.

A jogalkotás folyamatának nem véletlenül része minden demokratikus jogállamban a társadalmi és szakmai párbeszéd, hiszen egyedül így kerülhető el a hasonlóan rossz szabályok törvénybe iktatása - fogalmaznak. A LIGA Szakszervezetek - habár megérti a társadalom igényét a közszolgáltatások területén szervezett sztrájkok pontosabb szabályozására - teljes mértékben elutasítja a kormány módszereit és javaslatát - fogalmaznak.
Emlékeztetnek rá: a LIGA Szakszervezetek alternatívaként már régebben kidolgozta a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó pontosabb szabályozás rendszerét, amelyet most ismét megküld a kormányzat képviselőinek, elvárva, hogy a sztrájktörvény parlament elé terjesztett módosító javaslatát vonják vissza a beterjesztő képviselők, és az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kezdődjön meg a vita a munkaadók, a kormány és a munkavállalók képviselőinek bevonásával.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk