Megjelent: 5 éve

PDSZ: mindenki utasítsa el a "korbács és szájkosár"-kódex tervezetét

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmánya egyhangú döntéssel utasította el a Nemzeti Pedagógus Kar által összeállított etikai kódex tervezetét, és online petíciót indított. A PSZ sem ért egyet az etikai kódex tervezetével.

- Számítunk a közoktatásban érintett többi szervezet egyetértő reakciójára. Annak érdekében azonban, hogy megtudjuk, mit gondol az "átlagember", online petíciót indítunk. Ebben arra kérjük az aláírókat, hogy csatlakozva a PDSZ állásfoglalásához, utasítsák el a "korbács és szájkosár"-kódex tervezetét! - írta oldalán a PDSZ.

A szakszervezet korábban, augusztus 11-ei közleményében már állást foglalt az etikai kódex tervezete ellen. Mint írták: a 2014 kora nyarán megalakult szervezetet és az általa összeállított etikai kódexet illegitimnek tekintik, hiszen nem tudja maga mögött a pedagógustársadalom túlnyomó többségének támogatását. Hozzátették: a közoktatás égető problémáinak megoldásához nincs szükség etikai kódexre. Sokkal inkább alkalmas erre - a közoktatásban érintettek által létrehozandó - Oktatáspolitikai Kerekasztal, melynek megalakítása már elodázhatatlan.

A PSZ sem ért egyet az etikai kódex tervezetével

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az etikai kódex kiszolgáltatottá tenné a tanárokat. A Nemzeti Pedagógus Karnak nincsen törvényi felhatalmazása, hogy jogszabályt alkosson, és ebben meghatározza, hogyan viselkedhetnek és öltözködhetnek a pedagógusok - mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában augusztus 18-án az elnök.

A PSZ augusztus 31-éig fogja véleményezni a Nemzeti Pedagógus Kar tervezetét.

"Mindenki mindenféle szoknyahosszal foglalkozik, de azt kell világosan látni, hogy a Nemzeti Pedagógus Karnak nincs felhatalmazása arra, hogy jogszabályt alkosson, illetve hogy csak jogszabályban lehet magatartási formákat előírni" - hangsúlyozta Galló Istvánné.

Magyar Nemzet Online/Edupress
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter