Megjelent: 5 éve

Egy etikus tanár nem ég ki és kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását?

A napokban szakmai vitára bocsátotta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a készülő pedagógus etikai kódex tervezetét, amelyet alkalmazni kell majd az állami fenntartású oktatási intézményekben.

A tervezetben szerepelnek többek között a pedagógus feladatainak etikai alapelvei: a pedagógusnak a munkáját "Magyarország Alaptörvényéhez hűen", "nemzeti érdekből", a "magyar társadalom iránt elkötelezetten" kell végeznie, nevelési-oktatási feladatait "előítélet-mentesen és "lelkiismeretesen" kell ellátnia - áll a Népszabadság cikkében.

A kódextervezetben szereplő részletes etikai szabályok egy etikus tanár például "gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér";"küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen".

Olyan alapvető szabályok is vannak benne, hogy a tanár nem alkalmazhat erőszakot, az iskola növendékeit magáncéllal munkavégzésre nem késztetheti, tanítványainak magánéletét tiszteletben kell tartania.

A kódextervezet szerint az etikai vétséget elkövető tanárokkal szemben etikai eljárás indítható. A figyelmeztetésen kívül ennél súlyosabb büntetést csak azok kaphatnak, akik tisztséget is viselnek NPK-ban.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak kifejtette: a tanárok megosztottak az etikai kódex szükségességében. A túl általános előírások miatt aggódnak a leginkább.
Szerinte nem szerencsés, hogy a hatalom által helyesnek ítélt viselkedési formákat a tervezet szerint a tanárok magánéletére is kiterjesztenék.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ilyen etikai kódexre biztosan nincs szükség, mert a jelenlegi törvények morális szempontból is kellően szabályozzák a pedagógusok tevékenységét. Szerinte a készülő kódex diszkriminatív is.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa szerint az Orbán-rezsimben az állam által írt etikai kódex lehetőséget teremtene "a fideszes minisztérium által kinevezett iskolai és tankerületi vezetőknek az önállóan gondolkodó, vagy nem kormánypárti tanárok elleni fellépésre". - Demokráciában egy-egy szakma saját maga alkot etikai kódexet, autokráciában az állam. Nálunk most ez utóbbi történik. A Nemzeti Pedagógus Kar maga is a kormány kreálmánya – tette hozzá Kunhalmi.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk