Megjelent: 5 éve

Egy etikus tanár nem ég ki és kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását?

A napokban szakmai vitára bocsátotta a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a készülő pedagógus etikai kódex tervezetét, amelyet alkalmazni kell majd az állami fenntartású oktatási intézményekben.

A tervezetben szerepelnek többek között a pedagógus feladatainak etikai alapelvei: a pedagógusnak a munkáját "Magyarország Alaptörvényéhez hűen", "nemzeti érdekből", a "magyar társadalom iránt elkötelezetten" kell végeznie, nevelési-oktatási feladatait "előítélet-mentesen és "lelkiismeretesen" kell ellátnia - áll a Népszabadság cikkében.

A kódextervezetben szereplő részletes etikai szabályok egy etikus tanár például "gondosan kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnal megfelelő segítséget kér";"küzd az elszürkülés, az üres, rutinból végzett munka és a kiégés ellen".

Olyan alapvető szabályok is vannak benne, hogy a tanár nem alkalmazhat erőszakot, az iskola növendékeit magáncéllal munkavégzésre nem késztetheti, tanítványainak magánéletét tiszteletben kell tartania.

A kódextervezet szerint az etikai vétséget elkövető tanárokkal szemben etikai eljárás indítható. A figyelmeztetésen kívül ennél súlyosabb büntetést csak azok kaphatnak, akik tisztséget is viselnek NPK-ban.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszabadságnak kifejtette: a tanárok megosztottak az etikai kódex szükségességében. A túl általános előírások miatt aggódnak a leginkább.
Szerinte nem szerencsés, hogy a hatalom által helyesnek ítélt viselkedési formákat a tervezet szerint a tanárok magánéletére is kiterjesztenék.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ilyen etikai kódexre biztosan nincs szükség, mert a jelenlegi törvények morális szempontból is kellően szabályozzák a pedagógusok tevékenységét. Szerinte a készülő kódex diszkriminatív is.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa szerint az Orbán-rezsimben az állam által írt etikai kódex lehetőséget teremtene "a fideszes minisztérium által kinevezett iskolai és tankerületi vezetőknek az önállóan gondolkodó, vagy nem kormánypárti tanárok elleni fellépésre". - Demokráciában egy-egy szakma saját maga alkot etikai kódexet, autokráciában az állam. Nálunk most ez utóbbi történik. A Nemzeti Pedagógus Kar maga is a kormány kreálmánya – tette hozzá Kunhalmi.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! - Ingyenes A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy iskolát már be kellett zárni a tanártesztelést követően

Az országos pedagógus-szűrés első két napja vegyes képet mutat, egyre több intézményben rendeltek el rendkívüli szünetet vagy vezetnek be digitális oktatást. Teljes cikk

Elkezdték letesztelni a pedagógusokat, itt vannak az első tapasztalatok

Akadtak pedagógusok, akik félnek tőle, hogy pozitív teszt esetén nem kapják meg a beígért 100 százalékos táppénzt, ezért nem vállalták azt. Teljes cikk

Ezeket a szakmákat ajánlja a nyolcadikosoknak az Oktatási Hivatal

Az országos pályaorientációs kérdőívet 86 701 tanuló töltötte ki. Teljes cikk