Pénzalappal segítenék meg a nyomtatott sajtót"/>
Megjelent: 11 éve

Pénzalappal segítenék meg a nyomtatott sajtót

A sajtóágazat szereplőinek befizetéseiből fenntartott pénzalappal biztosítaná a nyomtatott média továbbfejlesztését a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), amely a szféra közvetett állami támogatását is szorgalmazza - mondta az MTI-nek a szervezet elnöke.

images

images

"Mostanra jött el az idő, amikor jelentős pénzeket kell visszaforgatni bizonyos szegmensekbe, különben az ágazat még nagyobb bajba fog kerülni" - mondta Kázmér Judit.

Hozzátette, főleg a kis példányszámú, minőségi kiadványok szorulnak pluszforrásra, amelyek nélkül nem tudják fejleszteni eszközparkjukat, képezni munkatársaikat.

Mint mondta, ha nem sikerül a jelenlegi öt százalékon tartani az újságok általános forgalmi adóját, egy sor kisebb kiadó húzhatja le a rolót.

Elsősorban olvasásra nevelő iskolai programjaikat bővítenék; "tavaly 130 millió forintot fordítottunk ezekre, 18 ezer gyereket juttatva napi- vagy szaklapokhoz, de ez még mindig kevés" - említette meg.

Megjegyezte: Franciaországban 200 millió, Lengyelországban 10 millió, Norvégiában 9 millió, Belgiumban 8 millió euróval támogatja évente az állam az ilyen programokat.

Kázmér Judit hangsúlyozta, hogy a szövegértés fejlesztése és a diákok műveltségi szintjének emelése mellett e projektek célja az is, hogy egyfajta gazdasági életképességre tanítsák az olvasottakon keresztül a fiatalokat.

Az MLE elnöke szerint közvetett módon is támogathatná a kormányzat a hazai nyomtatott médiumokat, például oly módon, hogy az adóalapból teljes egészében leírhatóvá teszi az előfizetési díjakat, vagy csökkenti a lapterjesztés egyes adóterheit.

Ugyanakkor az ágazat számára előnytelennek nevezte azt a nemrégiben kelt francia államfői javaslatot, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal kapjon egy általa választott újság-előfizetést.

"Magyarországon e korosztály zöme még a szüleivel lakik, márpedig korántsem volna üdvös, ha hagynánk, hogy sok család az ajándéklap miatt lemondja már meglévő előfizetéseit" - említett egy újabb szempontot a lapkiadók egyesületének elnöke.

A támogatandók között említette Kázmér Judit "a tönk szélére jutott hazai nyomdaipart", hiszen ha az egyes cégek nem tudják végrehajtani a jobb minőséget és rugalmasabb működést lehetővé tevő modernizációt, akkor előbb-utóbb piac nélkül maradnak.

Ráadásul a kihasználatlan kapacitások, valamint az ausztriai és szlovákiai bérmunkák növekvő aránya miatt attól is tartani kell, hogy a hazai nyomdák áremelésre kényszerülnek, amivel csak tovább rontják saját pozícióikat - mondta.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk