Megjelent: 12 éve

Pénzalappal segítenék meg a nyomtatott sajtót

A sajtóágazat szereplőinek befizetéseiből fenntartott pénzalappal biztosítaná a nyomtatott média továbbfejlesztését a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), amely a szféra közvetett állami támogatását is szorgalmazza - mondta az MTI-nek a szervezet elnöke.

images

images

"Mostanra jött el az idő, amikor jelentős pénzeket kell visszaforgatni bizonyos szegmensekbe, különben az ágazat még nagyobb bajba fog kerülni" - mondta Kázmér Judit.

Hozzátette, főleg a kis példányszámú, minőségi kiadványok szorulnak pluszforrásra, amelyek nélkül nem tudják fejleszteni eszközparkjukat, képezni munkatársaikat.

Mint mondta, ha nem sikerül a jelenlegi öt százalékon tartani az újságok általános forgalmi adóját, egy sor kisebb kiadó húzhatja le a rolót.

Elsősorban olvasásra nevelő iskolai programjaikat bővítenék; "tavaly 130 millió forintot fordítottunk ezekre, 18 ezer gyereket juttatva napi- vagy szaklapokhoz, de ez még mindig kevés" - említette meg.

Megjegyezte: Franciaországban 200 millió, Lengyelországban 10 millió, Norvégiában 9 millió, Belgiumban 8 millió euróval támogatja évente az állam az ilyen programokat.

Kázmér Judit hangsúlyozta, hogy a szövegértés fejlesztése és a diákok műveltségi szintjének emelése mellett e projektek célja az is, hogy egyfajta gazdasági életképességre tanítsák az olvasottakon keresztül a fiatalokat.

Az MLE elnöke szerint közvetett módon is támogathatná a kormányzat a hazai nyomtatott médiumokat, például oly módon, hogy az adóalapból teljes egészében leírhatóvá teszi az előfizetési díjakat, vagy csökkenti a lapterjesztés egyes adóterheit.

Ugyanakkor az ágazat számára előnytelennek nevezte azt a nemrégiben kelt francia államfői javaslatot, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal kapjon egy általa választott újság-előfizetést.

"Magyarországon e korosztály zöme még a szüleivel lakik, márpedig korántsem volna üdvös, ha hagynánk, hogy sok család az ajándéklap miatt lemondja már meglévő előfizetéseit" - említett egy újabb szempontot a lapkiadók egyesületének elnöke.

A támogatandók között említette Kázmér Judit "a tönk szélére jutott hazai nyomdaipart", hiszen ha az egyes cégek nem tudják végrehajtani a jobb minőséget és rugalmasabb működést lehetővé tevő modernizációt, akkor előbb-utóbb piac nélkül maradnak.

Ráadásul a kihasználatlan kapacitások, valamint az ausztriai és szlovákiai bérmunkák növekvő aránya miatt attól is tartani kell, hogy a hazai nyomdák áremelésre kényszerülnek, amivel csak tovább rontják saját pozícióikat - mondta.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Fájó munkaerőpiaci adat 2020 utolsó negyedévéből

Magyarország is azon öt EU-s ország közt volt, ahol 2020 utolsó negyedévében csökkent a foglalkoztatási ráta. Teljes cikk

Májusban is jár az éttermeknek a bértámogatás

A turisztikai ügynökség egy kézikönyvben foglalta össze ajánlásait a vendéglátóhelyeknek a járvány alatti működéshez. Teljes cikk

Ekkora bónuszt kapnak a Tesco dolgozói

A dolgozók június elején kapják meg a pluszjuttatást a májusi fizetésükkel. Teljes cikk