Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt három hónapban

Csaknem 10 ezer cég szűnt meg az elmúlt három hónapban Magyarországon, korábban soha nem töröltek még a nyilvántartásból ennyi vállalkozást egyetlen negyedév alatt. A nemzeti dohányboltok miatt ugyanakkor sok új vállalkozást is alapítottak ebben az időszakban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az Opten szakértői szerint a jelenlegi megszűnési hullám hamarosan elcsitulhat. A megszűnéshez vezető új eljárások, vagyis a frissen közzétett felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések száma az elmúlt hónapokban visszaesett, ez a következő fél, illetve egy évben meglátszik majd az eljárásokra pontot tevő törlések számán is - idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

Az adatok szerint az elmúlt három hónapban nem egészen tízezer, feltehetően megszűnéssel záruló cégbírósági eljárás indult, ebből háromezer volt a felszámolások, ugyancsak háromezer a kényszertörlések, és négyezer a végelszámolások száma. Az Opten összehasonlításképpen közölte: 2012 tavaszán csak végelszámolási eljárásból 11 500 indult az országban, feltehetően ennek eredménye a jelenlegi törlési hullám.

A megszűnési rekord mellett az elmúlt három hónapban ismét megugrott a cégalapítások száma. Ebben közrejátszott az is, hogy március-áprilisban a cégbíróságokat lefoglalta az új alapító okiratok feldolgozása, az elmaradt munkát pedig májusban pótolták - írja közleményében az Opten.

Nem hagyta érintetlenül a statisztikákat a nemzeti dohányboltok alapítása sem. Májusban és júniusban összesen 1273 olyan céget jegyeztek be, amely főtevékenységként a dohányáru-kiskereskedelmet jelölte meg. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó három hónapban az egy évvel korábbinak a dupláját, összesen 13 747 cég bejegyzését tegyék közzé a cégbíróságok.

A júliusi adatok alapján készült előrejelzések szerint idén a harmadik negyedévben erőteljes visszaesést mutathat majd az alapítások száma, a megszűnéseké viszont kisebb mértékben növekedhet - áll a közleményben.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter