Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Rosszabb lesz olasz képviselőnek lenni

Egyre súlyosbodó politikai botrányok után közösen határozott kiadásainak csökkentéséről az olasz államelnökség, a parlament és a kormány. Elemzők szerint az ország az állami szervek egyre terebélyesedő finanszírozási rendszerével egy olyan 600-700 ezer fős réteget tart el, aminek a fenntartása ebben a formában teljesen szükségtelen - tudatja a Világgazdaság.

Leginkább a parlamenti képviselők kezei között folyik ki a pénz, az olasz képviselők havonta mintegy 11 700 euróval gazdagodnak, holott külföldi kollégáik ennél jóval kevesebbet visznek haza: a britek - átszámítva - 7450, a németek 7009, a francia nemzetgyűlés tagjai pedig 6953 eurót kapnak.

Növeli az aránytalanságot az is, hogy az alapfizetésen túl az olasz törvényhozás tagjai még havi 10 ezer eurót kapnak költségtérítés címén, akár van mögötte valós pénzügyi történés, akár nincs. Jár továbbá minden képviselőnek évente 3100 eurós külföldi utazási és kutatási térítés, amit éppen a napokban törölt el a parlament. Ráadásul amennyiben valaki legalább 30 hónapig tagja volt a törvényhozásnak, képviselői nyugdíjban részesül, aminek eredményeképpen ma már minden aktív képviselőre három nyugalmazott jut.

Összességében az eltúlzott juttatásoknak köszönhetően az olasz törvényhozás éves költsége az előrejelzések alapján az idén eléri az 1,465 milliárd eurót, szemben a franciák 845 milliós, a németek 644 milliós, a britek 411 milliós és a spanyolok 150 millió eurós tételével.

Az olasz kormány ezért számos új intézkedéssel próbálja megfogni a költségeket: korlátozzák a mobiltelefonok és a sofőrrel kiutalt szolgálati autók használatát, továbbá maximalizálják a havi fizetéseket. Évi 1,3 milliárd euró megtakarítást remélnek a takarékossági programtól, amelyhez csatlakozott Giorgio Napolitano államfő is, akinek a rezidenciájául szolgáló elnöki palota és az ott dolgozó, több mint kétezer fős apparátus fenntartása eddig 235 millió euróba került évente - mutat rá a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter