Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Sarkozy konzultálna a sztrájkoló dolgozókkal

Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtök este bejelentette, hogy az igazságszolgáltatás valamennyi dolgozójával konzultációt kezdeményez, hogy kiderüljenek az elégedetlenség okai és közösen meghatározzák a szükséges változtatásokat a büntetőjog területén.

A francia bírók csütörtökön országos tiltakozást szerveztek a köztársasági elnök azon múlt heti kijelentése miatt, amelyben az igazságszolgáltatást és a rendőrséget tette felelőssé egy nagy visszhangot kiváltó gyilkossági ügyben és szankciókat helyezett kilátásba. Az ügyben érintett nantes-i bírók már egy hete sztrájkot hirdettek, azóta fokozatosan csatlakoztak hozzájuk más városokban is: a 190 francia bíróságból csütörtökön már 170 helyen szüneteltek a tárgyalások.

Sarkozy a TF1 kereskedelmi televízióban elmondta, hogy igazságügyi minisztere már pénteken megkezdi a "nagyon nyitott konzultációt". A köztársasági elnök február 3-án azt mondta, hogy a rendőrség és a bíróság "súlyos diszfunkciói" miatt kerülhetett szabadlábra az a visszaeső bűnöző, akit egy Nantes közelében eltűnt fiatal nő megölésével vádolnak. A 31 éves gyanúsított 2010 februárjában szabadult, eddig 15 alkalommal volt elítélve, egyebek mellett egy rabtársa ellen elkövetett erőszak miatt.

"Ha egy olyan személyt, mint a feltételezett bűnöst, szabadulása után nem ellenőrzik a beilleszkedésben, az hiba" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy a felelősök "meg lesznek büntetve". Az államfő bírálatát egyhangúlag utasították vissza az igazságügyi dolgozók, akik évek óta létszámhiányra és leterheltségre panaszkodnak. Sarkozy már korábban is bírálta a bíróságokat, illetve a rendőrséget egy-egy bűnügyben, de hasonló jellegű tiltakozásra még soha nem került sor.

A csütörtökön tucatnyi városban rendezett tüntetéseken a bírók már nemcsak a "bűnbak" szerepét utasították vissza, hanem az igazságügyi költségvetés jelentős növelését is követelték ahhoz, hogy alapvető feladataikat el tudják látni.

"Nem minden pénzkérdés. Történtek hibák (az ügyben) és azoknak meg kell találni a felelőseit" - válaszolt a követelésekre az államfő, biztosítva a bírói kart nagyrabecsüléséről, amelyet egyébként "kompetensnek és tisztességesnek" tart.

"A válasz nem lehet az, hogy sztrájkolunk. Valószínűleg a büntetőjogi igazságszolgáltatásra kell koncentrálnunk, mivel a kereskedelmi, a munkajogi és a közigazgatási bíróságok rendben működnek" - vélte Sarkozy. Az elnök arra is emlékeztetett, hogy az igazságügyi minisztériumra nem vonatkozik az a közszférában alkalmazott leépítési folyamat, amely alapján minden második nyugdíjba vonuló munkahelye megszűnik. Elmondta, hogy 2002 és 2008 között 16 százalékkal nőtt a bírók száma. Azt viszont elismerte, hogy nincsen elég férőhely a francia börtönökben. Egy csütörtöki felmérés szerint a franciák 65 százaléka támogatja a megmozdulását, amely a bírói függetlenséget hivatott védelmezni.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
A vártnál jobban csökkent a munkanélküliség áprilisban Lengyelországban

A regisztrált munkanélküliek száma 25 ezerrel csökkent márciushoz képest. Teljes cikk

Bevezethetik a hatnapos munkahetet Oroszországban

A szankciók miatt nehéz helyzetbe került az orosz gazdaság. Teljes cikk

Sztrájkot hirdettek szerdára az oktatási szakszervezetek Romániában

Múlt szerdán a szakszervezetek több mint tízezer tagja tüntetett a magasabb bérekért Bukarestben. Teljes cikk