Megjelent: 13 éve

Sokba kerülnek a tiltott kérdések az állásinterjún

Egyre több esetben szankcionál az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), és a szervezet határozatait sorra jóvá is hagyja a bíróság - cikkezik a Világgazdaság.

images

images

A közelmúltban egy mediátoriroda sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy a jogászi állásra jelentkezővel egyeztetett állásinterjút annak vaksága miatt mondta le. Mivel a cég nem tudta megfelelően menteni magát, a hatóság 800 000 forint bírság megfizetésére kötelezte, amit a bíróság helyben is hagyott, sőt, a bírságon túl az elmarasztalt gazdasági társaságnak kellett viselni az illeték költségét és az ügyvédi munkadíjat is - ismertette a lap.

A Fővárosi Bíróság egy tavaly hozott határozatot is megerősített. Itt egy cég azzal sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét, hogy pusztán roma származása miatt nem vett fel egy az újságban megjelent álláshirdetésre jelentkezőt. Az EBH ezt a jogsértő vállalkozást 700 ezer forint bírsággal sújtotta.

Közvetlen hátrányos megkülönböztetést eredményezhetnek különösen a magánéletre, párkapcsolatra, családi életre, tervezett gyermekvállalásra, szexuális szokásokra, lakóhelyre, származásra, vallási vagy politikai meggyőződésre, politikai események megítélésére, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra vonatkozó kérdések.

Önmagában egy vagy több, az egyenlő bánásmód követelményét sértő kérdés még nem alapozza meg a diszkriminációt. Ez csak akkor állapítható meg, ha a munkaadó intézkedése hátrányt okoz. Ilyen hátrány lehet például, ha az elhangzó válasz miatt nem kapja meg a jelölt az állást, vagyis a jogviszony létesítése elmarad - mutat rá a Világgazdaság.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter