kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Suhajda Attila, a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség elnöke

Suhajda Attila az IBM Magyarország kormányzati és egyetemi kapcsolatokért felelős igazgatója. 2005-ben az ő kezdeményezésére alakult meg a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA), amelynek azóta is elnöke.

Suhajda Attila 1964-ben született Szombathelyen. Eredetileg tengerész szeretett volna lenni, fel is vették a BME Közlekedésmérnöki Kar hajózási szakára. Az egyetemi tanulmányok előtt eltöltött egy év, amely alatt egy magyar tengerjáró hajón dolgozott, élete egyik meghatározó élménye és tapasztalata volt. Ennek ellenére mégis úgy döntött, polgáribb szakmát keres, így a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának programozó matematikus szakán folytatta tanulmányait.

Ezzel párhuzamosan régészetet hallgatott a Bölcsészettudományi Karon, majd mindkét területen 1992-ben diplomázott. Végül 2000-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Vezetőképző Intézetének közigazgatási menedzser szakán fejezte be tanulmányait.

Suhajda Attila 1992-től 1995-ig a Nemzeti Múzeum számítógépes régészettel foglalkozó munkatársaként tevékenykedett. Mint mondja, különösen az érdekelte, hogyan lehet nagy mennyiségű ásatási leletanyagot feldolgozni és elemezni különféle matematikai modellek alkalmazásával. Számos érdekes munkában vett részt, neolitikus kori temetők kronológiájától az első multimédiás műtárgy adatbázis létrehozásán át sok úttörő munkán dolgozhatott, így a számítógépes régészet hazai elindulásában is része volt.

Bár nagyon szerette a munkáját, váltott, és fokozatosan az informatikai fejlesztések, majd az üzleti élet irányába fordult. Ebben a döntésében a 90-es évek gazdasági átalakulása, valamint a komoly szakmai fejlődést kínáló üzleti lehetőségek is közrejátszottak. 1995-től a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban a kulturális terület informatikai szakértője lett, majd 1997-től az IDOM Rt. tanácsadója volt, ahol vállalatirányítási rendszerek bevezetésével foglalkozott. 1999-től 2002-ig az IBM Magyarországi Kft-nél mint projektvezető, majd mint az e-business üzletág vezetője dolgozott.

Bár a szakember eleinte úgy gondolta, hogy bölcsész ismereteinek nem sok hasznát veszi, időközben bebizonyosodott, hogy nagyon sok ott tanult ismeretet, készséget tud munkája során hasznosítani. - Amellett, hogy történelmi, művészeti ismereteimnek köszönhetően egészen másképp látok és értek meg másokat, idegen kultúrákat, bölcsész és műszaki ismereteim segítségével jóval árnyaltabban tudok egy-egy probléma megoldásához fogni - árulja el Suhajda Attila.

2002-től aztán újabb váltás következett, az akkori Informatikai és Hírközlési Minisztérium információs társadalom projektekért felelős helyettes államtitkárának nevezték ki, majd 2003-tól miniszteri biztosként a hazai high tech vállalatok külföldi piacra jutását segítő Magyar Technológiai Központ koncepció kidolgozója és az első iroda megalapítója volt az USA-ban.

2004-ben tért vissza az IBM Magyarországi Kft.-hez, ahol jelenleg is a kormányzati és egyetemi kapcsolatokért felelős igazgatói pozíciót tölti be. Hozzá tartoznak a vállalat működésének, üzleti környezetének támogatása mellett a befektetési ügyek, valamint a magas szintű kormányzati döntéshozókkal való kapcsolattartás.

A szakember kezdeményezésére 2005-ben megalakul a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA), amelynek azóta is elnöke. Az ezzel járó feladatokat önkéntes munkában látja el.

"Olyan Márai-féle polgárként szeretnék élni. Vallom, hogy az ember életének célja kell legyen. Alkotni szeretek, hasznos dolgokban részt venni. Ehhez pedig hasonló értékrendű embereket keresek partnernek. Fontosnak tartom a példamutatást, megmaradni akkor is a helyes oldalon, ha senki nincs már ott. Nem átmenni a piros lámpán, akkor sem, amikor mindenki más átmegy" - fogalmazza meg hitvallását a szakember, akit az Információs társadalom megteremtéséért végzett munkájáért 2004-ben Neumann János díjjal tüntettek ki.

A HOA elnöke több tanulmányt, cikket írt a számítógépes régészet, múzeumi nyilvántartás, majd az e-kormányzat témaköreiben, az elmúlt években pedig nemcsak ír, hanem előadásokat is tart, a gazdasági versenyképesség, globális gazdaság és a foglalkoztatáspolitika, valamint a képzés témakörében.

Suhajda Attila életében nagyon fontos a család, nős, két fia van.
Szereti a régi tárgyakat, épületeket, Budapest XIX. és XX. századi építészetét. Szabadidejében családjával sokat kirándul, ha teheti, síel, fut, kerékpározik, és bár az olvasásra kevés időt tud fordítani, gyakran hallgat hangoskönyveket az autójában.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk