Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Sürgős reformra szorul a kínai nyugdíjrendszer

Sürgős reformra szorul a kínai nyugdíjrendszer, az jelenlegi formájában ugyanis fenntarthatatlan, s komoly pénzügyi és társadalmi gondokat okozhat a kelet-ázsiai országban a következő évtizedekben.

A legnagyobb gondot a demográfiai változás jelenti, vagyis hogy a nyugdíjas korú népesség aránya egyre nő, a munkakorú népesség aránya pedig egyre csökken Kínában. A 60 év feletti lakosság aránya jelenleg 13 százalékot tesz ki, ami a Világbank becslései szerint 2050-re 34 százalékra nőhet. Ezzel párhuzamosan a munkaképes korú lakosság növekedése az előrejelzések szerint 2016-ban tetőzhet, majd csökken 994 millióról 961 millióra 2030-ig. Jelenleg a 14 éves vagy annál fiatalabb lakosok aránya csupán 16,6 százalék, több mint 6 százalékkal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt.

Az elöregedő társadalom mellett szintén komoly gondot jelentenek az elégtelen pénzügyi források. A tartományok több mint fele nem tud ma központi segítség nélkül nyugdíjat fizetni, a nyugdíjalap értéke pedig mindössze a bruttó hazai termék 2 százalékára rúg, miközben Japánban 25, az Egyesült Államokban 15 százalék ez az érték.

A kínai vezetés a fenti problémákat a nyugdíjkorhatár felemelésével, valamint a nyugdíjrendszer a társadalom minél szélesebb körére való kiterjesztésével látja kezelhetőnek. Idén nyáron az emberi erőforrás és közbiztonsági minisztérium azt jelentette be, hogy a nyugdíjkorhatár férfiak esetében 5, a nők esetében 15 évvel, vagyis egyöntetűen 65 évre való kitolásának lehetőségeit tanulmányozzák. A tervet ugyanakkor a kínai társadalom nem támogatja, a Zsenmin Zsipao központi pártlap internetes felmérése szerint a válaszadók 93 százaléka ellenzi azt.

A vezetés arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeire kiterjessze a nyugdíjrendszert. Ez rohamos gyorsasággal meg is történik: jelenleg 622 millió ember részese annak, miközben 2009-ben még alig 350 millióan voltak.

Gondot okoz a rendszer fejletlensége, illetve az abból fakadó egyenlőtlenségek és visszásságok is. Míg például a városokban 1 500 jüan (egy jüan=35 forint) körül alakul az átlagnyugdíj, van olyan falu, ahol csupán 55 jüant kapnak a lakosok. Ellentmondásos az is, hogy az állami dolgozók nyugdíjba vonulás után akár eredeti fizetésük 90 százalékát is megkaphatják, anélkül, hogy nekik fizetniük kellene nyugdíjjárulékot, miközben az állami szférán kívül dolgozók bérük 8 százalékát kötelesek befizetni, nyugdíjuk ugyanakkor csupán eredeti fizetésük mintegy 40 százalékát teszi ki.

A jelenlegi rendszer fenntarthatatlanságával a kínai vezetés is tisztában van, annak megreformálására születtek már ötletek. A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, a döntéshozóknak gyorsan kell cselekedniük, máskülönben a kérdés társadalmi és pénzügyi vonzatai miatt "időzített bomba" lehet.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Romániában a megyék majdnem 90 százalékában alacsonyabb az átlagfizetés, mint az országos átlag

Egy felmérés szerint Romániában Hargita megyében volt a legalacsonyabb az átlagfizetés, és a vendéglátásban dolgozók keresték a legkevesebbet. Teljes cikk

Így segíti az állam a pályakezdő fiatalokat Szerbiában

Az Első fizetésem nevű programban a fiatalok 9 hónapig dolgozhatnak egy ideiglenes munkahelyen. Teljes cikk

A világ legmagasabb minimálbérét vezetik be Genfben

Már nem Ausztráliában a legmagasabb az órabérminimum. Teljes cikk