Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 6 éve

Szakmai kérdezz-felelek

Ilyenkor tavasszal, a konferencia szezonban könnyen előfordulhat, hogy a céghez olyan külföldi vendégek érkeznek, akikről a HR-es sem tudott - növelve ezzel a céges bírságok kockázatát. Kit érint és hogyan lehet elkerülni a bírságolást? Erről kérdeztük Cziczárdi Györgyi relocation szakembert, a legjobb relocation cég díjára jelölt Expat-Center Kft ügyvezető igazgatóját.

Kinek kell üzleti célú vízum?

Minden olyan Unión kívüli állampolgárnak, aki üzleti útra jön Magyarországra, tehát valamilyen cégnél lesz elfoglaltsága. Fontos tudni, hogy az üzleti vízum nem jogosít munkavállalásra és csak rövid időre, maximum 90 napra szól.

Mi a helyzet, ha valaki turista vízummal érkezik Magyarországra?

A turista vízummal érkezők turistáskodhatnak, megnézhetik a város nevezetességeit például, de üzleti tevékenységet nem folytathatnak, hiszen ahhoz az említett üzleti célú vízum szükséges.

Milyen és mekkora büntetésre számíthatnak, akik ezt megszegik?

A büntetés mértéke több tényezőtől függ, például kapott e fizetést a külföldi az ittléte alatt, pontosan mit csinált és mennyi ideig..stb. Abban biztos lehet minden vállalat, hogy a feketemunkát szigorúan büntetik és arra is mindig felhívom a figyelmet, hogy attól még, hogy egy cég illetve az ott dolgozók nem ismerik a vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat, attól még azok léteznek és egy ellenőrzés során természetesen a "nem tudtunk róla" indoklás általában nem elfogadható a hatóságok számára.


Hogyan lehet ezt elkerülni?

Mindenképpen tájékozódni kell még az üzleti út megkezdése előtt és ha kell, relocation szakember segítségét igénybe venni. Egy jó relocation partner nemcsak a szükséges vízumok ügyintézésében segít, de felhívja a figyelmet az összes olyan buktatóra, tudnivalóra, amivel akár milliókat is spórolhat egy vállalat. Akinek nincs ideje, energiája a bürokráciára, vagy nem biztos benne, hogy egy adott kollegájának milyen engedélyre van szüksége, az info@expatcenter.hu emailcímen fordulhat hozzánk akár üzleti vízum ügyintézéssel, akár tanácsadással kapcsolatban.
Follow hrportal_hu on Twitter