Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Szakmai napot tartanak a fordítók és tolmácsok Budapesten

A tolmács- és fordítószakma legújabb kihívásairól, a bírósági tolmácsok munkájáról és a szerzői jogokról is szó lesz a magyar fordítók és tolmácsok napjának szakmai rendezvényén csütörtökön és pénteken Budapesten.

A szakma képviselői megvitatják többek között a szerzői jog rájuk vonatkozó kérdéseit, külön blokkban foglalkoznak Magyarország európai uniós részvételével, amely nagy mértékben alakította át a tolmácsok tevékenységét, a pódiumbeszélgetésen pedig a tolmács és fordítói szakma jelenlegi helyzetéről lesz szó - közölték a szervezők az MTI-vel.

Pénteken Tarr Péter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a fordítások szerzői jogi védelmének feltételeiről, lehetőségeiről tart előadást, amelyben többek között a szakterületre jellemző jogsértésekről és azok következményeiről is szó lesz.

Horváth Ildikó, az ELTE Fordító és Tolmácsképző Tanszékének docense előadásában a fordító- és tolmácsképzés új kihívásairól beszél és foglalkozik az új technológiák alkalmazásával, a gépi tolmácsolással és a szakemberképzéssel.

A csütörtöki előadások az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának A épületében, a pénteki események pedig a Stefánia Palotában lesznek.

A magyar fordítók és tolmácsok napját az ELTE BTK, az Országos Fordító- és Fordításhitelesítő Iroda, valamint a Magyar Fordítók és Tolmácsok Egyesülete szervezi. Az ingyenes részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter