Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Százezer munkanélküli Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem öt és félezerrel nőtt a munkanélküliek száma az észak-magyarországi régióban, február végén összesen mintegy 106 ezer állástalant tartott számon a regionális munkaügyi központ, a nyilvántartott álláskeresők aránya alapján számított ráta 20,5 százalék volt.

Az év második hónapjában összességében 105 ezer 877 ember volt állás nélkül, csaknem 5,4 ezerrel több mint januárban, az elmúlt év hasonló időszakához képest pedig 7,3 százalékkal több - tette közzé a regionális munkaügyi központ.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 66,5 ezer, Hevesben 20,1 ezer, míg Nógrádban 19,2 ezer munkanélkülit tartott nyílván a munkaügyi központ februárban. A nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta a régióban az év második hónapjában 20,5 százalékos volt, januárban ennél 1 százalékponttal kevesebb, 19,5 százalékos.

Az ország minden ötödik munkanélkülije az észak-magyarországi régió megyéiből kerül ki. A nyilvántartott álláskeresők aránya alapján az országos átlag 12,3 százalék volt februárban, míg Borsodban ez az arány 22,6, Hevesben 15,2, Nógrádban 21,5 százalékot tett ki.

Az észak-magyarországi régió megyéiben az ötven éven felüli álláskeresők száma csaknem elérte a 17,5 ezret, a munka nélkül maradt nők száma pedig meghaladta a 46 ezret.
A munkaügyi központ tájékoztatása szerint februárban 11 munkáltató csoportos létszámleépítése miatt mintegy félezren váltak munkanélkülivé. Nógrádban a legtöbben, 252-en, Borsodban 153-an, míg Heves megyében 79-en.

Borsodban továbbra is viszonylag kedvező a helyzet Miskolc és a déli körzetek - Tiszaújváros, Mezőkövesd - térségében, ahol - nem a KSH számítása szerint - a munkanélküliségi arány 14-18 százalékos, Hevesben a hatvani, az egri és a gyöngyösi körzetben ahol ez 10,4 százalékos, Nógrádban pedig Pásztó, Balassagyarmat és Rétség térségében, itt a ráta 15-17 százalékos.

Ugyanakkor a régiónak vannak olyan hátrányos helyzetű körzetei - Encs, Gönc, Pétervására, Heves városa - ahol ez az arány 25-40 százalékos. A regionális munkaügyi központ a munkanélküliek számának februári 5,4 ezres növekedését azzal indokolta, hogy az önkormányzatok által felkínált közcélú, közhasznú munkalehetőségek száma csökkent, a pénzügyi-gazdasági krízis hatásai pedig megjelentek a munkaerőpiacon.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk