Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Százezer munkanélküli Észak-Magyarországon

Egy hónap alatt csaknem öt és félezerrel nőtt a munkanélküliek száma az észak-magyarországi régióban, február végén összesen mintegy 106 ezer állástalant tartott számon a regionális munkaügyi központ, a nyilvántartott álláskeresők aránya alapján számított ráta 20,5 százalék volt.

Az év második hónapjában összességében 105 ezer 877 ember volt állás nélkül, csaknem 5,4 ezerrel több mint januárban, az elmúlt év hasonló időszakához képest pedig 7,3 százalékkal több - tette közzé a regionális munkaügyi központ.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 66,5 ezer, Hevesben 20,1 ezer, míg Nógrádban 19,2 ezer munkanélkülit tartott nyílván a munkaügyi központ februárban. A nyilvántartott álláskeresők alapján számított munkanélküliségi ráta a régióban az év második hónapjában 20,5 százalékos volt, januárban ennél 1 százalékponttal kevesebb, 19,5 százalékos.

Az ország minden ötödik munkanélkülije az észak-magyarországi régió megyéiből kerül ki. A nyilvántartott álláskeresők aránya alapján az országos átlag 12,3 százalék volt februárban, míg Borsodban ez az arány 22,6, Hevesben 15,2, Nógrádban 21,5 százalékot tett ki.

Az észak-magyarországi régió megyéiben az ötven éven felüli álláskeresők száma csaknem elérte a 17,5 ezret, a munka nélkül maradt nők száma pedig meghaladta a 46 ezret.
A munkaügyi központ tájékoztatása szerint februárban 11 munkáltató csoportos létszámleépítése miatt mintegy félezren váltak munkanélkülivé. Nógrádban a legtöbben, 252-en, Borsodban 153-an, míg Heves megyében 79-en.

Borsodban továbbra is viszonylag kedvező a helyzet Miskolc és a déli körzetek - Tiszaújváros, Mezőkövesd - térségében, ahol - nem a KSH számítása szerint - a munkanélküliségi arány 14-18 százalékos, Hevesben a hatvani, az egri és a gyöngyösi körzetben ahol ez 10,4 százalékos, Nógrádban pedig Pásztó, Balassagyarmat és Rétség térségében, itt a ráta 15-17 százalékos.

Ugyanakkor a régiónak vannak olyan hátrányos helyzetű körzetei - Encs, Gönc, Pétervására, Heves városa - ahol ez az arány 25-40 százalékos. A regionális munkaügyi központ a munkanélküliek számának februári 5,4 ezres növekedését azzal indokolta, hogy az önkormányzatok által felkínált közcélú, közhasznú munkalehetőségek száma csökkent, a pénzügyi-gazdasági krízis hatásai pedig megjelentek a munkaerőpiacon.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter