Megjelent: 9 éve

Szja-emelés várható jövőre?

Ha a kormány a konvergenciaprogramban szereplő terveit váltja valóra, akkor jövőre 200-230 ezer forintos jövedelem alatt mindenki rosszul fog járni, még a gyerekesek is, és lehet olyan kör, ahol a reálkeresetek 8 százalékkal esnek vissza - írja a portfolio.hu.

Fontos következtetéseket lehet levonni a konvergenciaprogramban szereplő, a költségvetési kilátásokat ismertető táblázatból a portfolio.hu elemzése szerint. Ebből ugyanis kiderül, hogy míg az idén a személyi jövedelemadóból (és egyéb kisebb súlyú adókból) a GDP 6 százalékát kitevő összeget akar beszedni a kormány, addig jövőre ez a szám 6,3 százalék. Vagyis a szja-terhelés 2012-ben emelkedni fog.

A szja-rendszernek nincs már sok domináns eleme, így könnyen kitalálható, hogy hol szedheti vissza az állam azt, amit az adókulcs csökkentésén keresztül átenged: az adójóváíráson. Vagyis a kormány nagyobb mértékben kívánja az adójóváírás szigorításával az adóterhelést emelni, mint amennyire az adókulcs-csökkentéssel mérsékli azt.

A portfolio.hu írása szerint a konvergenciaprogramban megtalálható, hogy a kormány jövőre az adójóváírást 180 milliárd forinttal akarja csökkenteni - ez nagyjából a teljes keret kétharmada.

Természetesen azt, hogy ezzel ki jár jól vagy rossul, egyelőre nem lehet pontosan megmondani, hiszen az adójóváírás mértéke és kifutása teljesen ismeretlen - de így is erős következtetéseket tudunk levonni.

portfolio.hu
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter