Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Szócska: Az ösztöndíjprogram csak a kezdet

Szócska Miklós közlése szerint a szakorvosjelölteknek szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében.

Az egészségügyért felelős államtitkár erről kedden sajtótájékoztatón beszélt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének aznapi nyilatkozatára reagálva, amely szerint minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generálhat a szakorvosjelöltek ösztöndíja.

"Nem akarunk itt megállni" - fogalmazott az államtitkár. Ennek kapcsán emlékeztetett arra is, hogy ez az ösztöndíjprogram sem csupán a szakorvosjelölteknek, hanem az őket tanító mentoroknak, tutoroknak is pluszpénzt jelent majd. A jövőben pedig lépéseket fognak tenni, hogy ezt a programot az egész rezidensi karra kiterjesszék, mindemellett folyamatosan dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is - tette hozzá.

Szócska Miklós közölte: ezzel az ösztöndíjprogrammal szerettek volna most a végző rezidenseknek üzenni, akiknek a Magyar Rezidens Szövetség felmérése szerint a 30 százaléka, vagyis az egyharmada bizonytalan abban, mit csináljon. A rezidensszövetség elnöke nyilatkozta azt korábban: "azonnal lépnie kell a kormánynak, ha itthon akarja tartani az orvosokat" - emlékeztetett az államtitkár, hozzátéve: az első lépést megtették, most ennyire volt pénz.

Mint mondta, tudatában van annak, hogy már a hiányszakmában dolgozó rezidensek ötven százalékos bérpótléka is problémákat okozott, továbbá tudják, hogy az ilyen jellegű bérfeszültség nem tartható fenn sokáig. Ezért amellett, hogy bíznak az ország gazdasági fejlődésében, az egészségügyi szaktárca folyamatosan dolgozik az olyan alternatív forrásteremtési lehetőségeken, mint amilyen a közelmúltban elfogadott népegészségügyi termékadó, amelynek a bevételét az egészségügyre, elsősorban az egészségügyi dolgozók bérére kötelesek fordítani.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a szakorvosjelöltek ösztöndíja nem jár ingyen. Vállalniuk kell, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, továbbá azt, hogy nem fogadnak el hálapénzt.

Utóbbi kapcsán Szócska Miklós azt mondta: épp a rezidensek kérése volt a paraszolvencia intézményének felszámolása. Ennek kapcsán meglepőnek nevezte, hogy az "egységes etikai normákat kialakító köztestület elnöke", Éger István azt mondta: a hálapénz megtagadását etikailag nem lehet kezelni.

Éger István, a MOK elnöke emellett sajtótájékoztatóján azt is sérelmezte, hogy az ösztöndíjprogramról nem egyeztettek velük előre. Erre reagálva Szócska Miklós közölte: erről az ösztöndíjprogramról előzetesen valóban nem tárgyaltak, de az orvosi kamara vezetőségét az elsők között, részletesen tájékoztatták a kormány döntéséről.

Szócska Miklós cáfolta, hogy a rezidensekkel sem egyeztettek előre a kérdésben. Azt mondta, június 25-én Páva Hanna helyettes államtitkár több mint két órán keresztül tárgyalt a rezidensszövetség elnökével, Papp Magorral.

Az államtitkár közölte: a rezidensek azon kijelentése sem igaz, hogy még mindig nem kapták meg a koncepció írásos anyagát. Azt ugyanis a bejelentés napján, már múlt pénteken elküldték a szövetség e-mail címére - tette hozzá.

blz
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter