Megjelent: 8 hónapja

Felmondási hullám indulhat, ha az orvosoknak napi 8 órát kell rendelniük

33 százalékos növelésnek fogják érezni a szakrendelőkben dolgozó orvosok a nyolcórás munkavégzést, emiatt sokan felmondhatnak és a magánszektorba távozhatnak.

orvos munkaidő felmondás-

Az orvosok számára a hatórás munkaidőt 1992 óta rögzíti kormányrendelet, amely azt mondja ki, hogy „a teljes napi munkaidőből hat órát kell a munkahelyen eltöltenie a szakrendelőben szakrendelést ellátó orvosnak, fogorvosnak”.

A jogszabály lényegében 1992 óta nem változott, 2020-ig több kormányrendelet is megerősítette a hatórás munkavégzést. 2020-ban módosult annyiban a rendelet, hogy a fennmaradó időben kell adminisztrációt végezni. A most alkotott szabályozás értelmében azonban azt a maradék két órát az orvosok nem tölthetnék adminisztrációval, hanem kizárólag rendeléssel - mondta Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a 444-nek.

Szerint a hatórás munkavégzést nem véletlenül találták ki és tartották fenn ennyi éven keresztül. Ez nemcsak arról szólt, hogy az orvosokat ne hajszolják túl, szervezési okai is voltak. Mivel a legtöbb esetben 12 órán keresztül érthető el a szakrendelés, például 8-tól 8-ig, a két műszaknak pontosan 6-6 órára jön ki a munkaideje.

Az orvosoknak épp a munkaidő-kedvezmény miatt volt vonzó szakrendelőkben dolgozni, különösen azok esetében, akik családalapítás miatt a sok órás kórházi ellátásból mentek át a kedvezőbb körülményeket biztosító szakrendelésbe. Sok nyugdíjas is ezt választotta, mert ők a kórházi munka után már nem akartak ügyelettel nehezített 8 órát dolgozni. 

A MOK szerint a munkaidő növelése ellátásbiztonsági kockázattal jár, mert az orvosoknak túl sok beteget kell ellátniuk, de ekkora teher mellett nehéz az első és a nyolcadik órában is ugyanazt a színvonalat hozni.

Szintén beláthatatlan, hogy az új rendszer milyen problémákat fog okozni a váltott rendelők esetében, ha minden műszaknak 8-8 órát kell dolgoznia. Ez azt jelentené, hogy a szakrendelés reggel 6-kor kezdődne, este 10-kor érne véget.

Az alelnök szerint világos, hogy a jogszabállyal a munkaerőhiányt akarnák enyhíteni, de ennek nem ez a módja. 

A szakrendelőkben dolgozó orvosok 33 százalékos növelésnek fogják érezni a nyolcórás munkavégzést. Ha ezt nem vállalják, akkor bércsökkenéssel számolhatnak.
Nagy Ákos szerint felmondásokra lehet számítani, mert sok orvos inkább a magánpraxist választja majd. Ugyanakkor a bérek kis mértékű növelése sem feltétlenül oldaná meg a problémát.

Fotó: unsplash.com

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Bérrendezést követel a BME több mint 750 dolgozója

A dolgozók azért írtak nyílt levelez, mert az egyetemi oktatók alapbére meg sem közelíti a diplomás mérnöki átlagkeresetet. Teljes cikk

Ezekért a fejlesztésekért térnének vissza az irodába a hibrid munkarendben dolgozó munkavállalók

A felmérésben megkérdezettek majdnem felét az ingyenes étel és ital arra ösztönözné, hogy visszatérjenek az irodai munkavégzéshez. Teljes cikk

Nőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma, lépett a Magyar Posta

A legtöbb bántalmazás kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból adódik. Teljes cikk