Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Szolidaritási menetet szerveztek a Paksi Atomerőmű dolgozói

A Paksi Atomerőmű mintegy kétszáz dolgozója vett részt szerda délután azon a szolidaritási meneten, amelyet a létesítmény munkavállalói szerveztek, hogy így fejezzék ki együttérzésüket a fukusimai kármentesítésen dolgozókkal.

A Japánban március 11-én bekövetkezett földrengés és az azt követő szökőár településeket rombolt le és söpört el, a halálos áldozatok száma az eltűntekkel együtt meghaladja a 26 ezret.

A 4000 lépés a fukusimai atomerőmű munkavállalói mellett mottójú akció keretében, nem sokkal a délelőttös műszak vége után, az atomerőmű északi bejárójánál gyülekeztek a munkavállalók. A kezdeményezés jelmondatát tartalmazó transzparensekkel, rendőri biztosítás mellett indultak Paks felé a 6-os úton.

A város déli határában Weisz Mátyás, az egyik rendező olvasta fel a paksi kollektíva japán nagykövethez írt levelét, amelyben azt kérik, tolmácsolja együttérzésüket a fukusimai károk felszámolásán dolgozónak. "Mi, a Paksi Atomerőműben dolgozó munkavállalók 12 ezer kilométer távolságból nem tudunk közvetlenül segíteni a kollégáinknak és a bajbajutottaknak, viszont ki akarjuk fejezni tiszteletünket és együttérzésünket" - fogalmaztak a levélben.

Azt gondoljuk, hogy amit japán kollégáink tesznek, tiszteletreméltó és példamutató - fogalmazott Gál Rezső, az Egyesült Villamos-energiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, aki szintén ott volt a résztvevők között. Lőrincz László, a megmozdulás másik szervezője elmondta: megszövegeztek egy szolidaritási nyilatkozatot is, és több mint ötszáz aláírást gyűjtöttek, hogy ily módon is támogassák a fukusimai erőműben dolgozókat. "Fejet hajtunk, tiszteletünket és elismerésünket fejezzük ki a heroikus küzdelmük előtt, amelyet a katasztrófa elhárítása okán folytatnak az embertársaik, a szűkebb és szélesebb környezeti szennyezések lokalizálása, megszüntetése érdekében" - szól a paksiak levele.

A szolidaritási menet zárultával négytagú küldöttség indult Budapestre - immár nem gyalogosan -, hogy átadja az atomerőmű munkavállalóinak üzenetét Ito Tecuónak, Japán magyarországi nagykövetének.

A március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott fukusimai erőmű egyes reaktorának épületét múlt vasárnap nyitották meg, a szakemberek megkezdték a hűtőrendszer helyreállítási munkálatait. Két hónappal a nukleáris baleset után kedden térhettek haza a megrongálódott erőmű környékén lakók, hogy összeszedjék a legszükségesebb halmijaikat. Az atomerőmű köré vont húsz kilométeres sugarú veszélyzónán belül fekvő Kavaucsi falu 92 lakója sugárfertőzés elleni védő öltözékben, két órára mehetett haza.

A kormányzat véleménye szerint a végleges hazatérés csak jövőre lesz lehetséges. A veszélyzónában kilenc település van, az említett falu lakóin kívül eddig senki se léphetett be a lezárt területre.
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter