Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Sztrájk a csehországi Skodánál

Egyetlen új személygépkocsi sem kerül le kedden a Skoda Mladá Boleslav cseh autógyár szerelő szalagjairól, mert a gyár alkalmazottai sztrájkot hirdettek mára.

Szakértői becslések szerint a Skoda vesztesége mintegy 55 millió korona lesz. A gazdasági szakemberek ugyanakkor nem zárják ki, hogy a Skoda gyárban keletkezett konfliktus kihathat az egész cseh gazdaságra.

A szakszervezetek és a német Volkswagen konszernhez tartozó nagyon sikeres cseh autógyár vezetése közti utolsó egyeztető tárgyalás az idei béremelések mértékéről hétfőn délután nem hozott eredményt - közölte a cseh közszolgálati televízió. Az értesülést később Jaroslav Hasek, a Skoda gyár szóvivője is megerősítette.

A Skoda gyár alkalmazottai a cég rendkívül sikeres gazdasági eredményeire hivatkozva 15 százalékos béremelést követeltek, míg a cégvezetés csak tíz százalékot volt hajlandó adni. A különféle kiegészítő megállapodásokkal azonban az alkalmazottak általános átlagbére mintegy 13 százalékkal emelkedett volna. A szakszervezeti követelés teljesítése után azonban a növekedés 17 százalékos lenne. Miután pénteken a szakszervezetek a Skoda ezen ajánlatát is elutasították, a cég vezetése visszavonta a tíz százalékos béremelésre vonatkozó javaslatát, s hétfőn már csak a korábbi 7,5 százalékos emelésről volt hajlandó tárgyalni.

"Pénteki ajánlatunk olyan nagyvonalú volt, hogy nem volt semmiféle ok a sztrájkra. Annál nagyobb béremelést elfogadni felelőtlenség lenne a Skodával szemben" - magyarázta újságíróknak a cégvezetés álláspontját Martin Jahn, a Skoda személyzeti igazgatója. A szakszervezet viszont azzal érvel: Csehországban ugyanolyan magas a cég alkalmazottainak a munkatermelékenysége, mint Németországban, bérük mégis negyede, s ezt nem tudják elfogadni.

A Skoda autógyárban jelenleg mintegy 27 ezren dolgoznak, s az átlagos bruttó kereset 22 ezer korona, kétezerrel magasabb, mint az országos átlag. Hasonló bérviták miatt legutóbb két éve volt sztrájk a Skodában. Akkor minden műszak egy óráig állt, most műszakonként 2,5 órásra tervezik a munkabeszüntetést. Az sem zárható ki, hogy a sztrájk a következő napokban folytatódni fog.

A médiákban megszólalt gazdasági elemzők eltúlzottnak tartják az autógyár alkalmazottainak a bérkövetelését, s úgy vélik: teljesítésük esetén ez kedvezőtlen hatást gyakorolna a cseh gazdaságra, hiszen a skodások példáját más, hasonló helyzetben lévő cégek alkalmazottai is követhetnék. A felgyorsuló bérnövekedés az elemzők szerint elbocsátásokhoz, árnövekedéshez, inflációhoz és a gazdasági növekedés ütemének a mérséklődéséhez vezethetne.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter