Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Sztrájkolnak a brit börtönőrök

Szerdán egynapos országos figyelmeztető sztrájkot kezdtek a brit börtönőrök Angliában és Walesben, béremelési követelésük támogatására. A brit kormány törvényellenesnek minősítette a munkabeszüntetést, és szükségintézkedéseket léptetett életbe.

A brit híradók mutatták, amint a börtönőrök munkahelyeik előtt csoportosulnak, de nem mennek be dolgozni. A börtönőrök első ízben tartanak országos sztrájkot a brit történelemben. - Eddig sohasem szüntettük be a munkát országosan, és ez most jól mutatja, mi történt erkölcsileg az utóbbi években: nem ismerik el, nem értékelik a munkánkat - mondta a brit börtönőrszövetség (POA) vezetőségének egyik tagja, Steve Gillan.

A POA előzőleg megszavaztatta 24 ezres tagságát, és 87 százalék elutasította a kormány döntését, amely 2,5 százalékos fizetésemelésre szól, de csak több részletben. Angliában és Walesben 140 fegyintézet van, bennük 80 ezren raboskodnak, a kapacitás határán. A rabok száma az utóbbi években rekordról rekordra nő, naponta átlagosan nyolc börtönőrt ér támadás, panaszolta Gillan.

A POA, mivel közalkalmazottakat tömörít, nem tartozik a brit szakszervezeti törvény hatálya alá, így a kormány jogellenesnek minősítette a sztrájkot, amelyet Jack Straw igazságügyminiszter "sajnálatosnak és oktalannak" is nevezett szerdán. Azt mondta, a kormány, megfelelő szükségtervek alapján, a sztrájk idején is gondoskodik a börtönök biztonságáról, a rabok étkeztetéséről és sürgős esetben szükséges orvosi ellátásáról.

A brit börtönigazgatók szövetségének (PGA) főtitkára, Charles Bushell azt mondta, szerdán nem tudják kiengedni a rabokat munkára vagy kihallgatásra a celláikból, és megnehezült az ételosztás is.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter