Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Tartós katonaéletre készül a herceg

Tartós katonaéletre rendezkedik be Vilmos herceg, a brit uralkodó unokája - legalábbis a vasárnapi brit sajtónak nyilatkozó udvari bennfentesek szerint.

Az idén 30 éves Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - a brit királyi légierő kutató-mentő tevékenységre kiképzett helikopterpilótája, és egy walesi légitámaszponton teljesít állandó szolgálatot, bár jelenleg éppen hathetes kiküldetését tölti a vitatott hovatartozású dél-atlanti Falkland-szigeteken.

A herceg katonai szolgálata az eredeti tervek szerint a jövő év közepéig tartana, ám a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap forrásai elmondták: Vilmos úgy döntött, hogy 2013 után is a légierő kötelekében marad. A lap által idézett egyik magas beosztású udvari illetékes szerint a brit trón várományosa "nagyon lelkesedik" a repülésért, és "nagyon jó" pilóta, ezért folytatni akarja katonai pályafutását.

A The Sunday Telegraph forrása hozzáteszi: Vilmosnak "nem kell sietnie" azzal, hogy prominensebb szerepet vállaljon a királyi családon belül, és nagymamája, a trónra lépésének 60. évfordulóját idén ünneplő II. Erzsébet királynő sem gyakorol rá "semmiféle nyomást" ennek érdekében.

Vilmos az idézett udvari illetékes szerint azt szeretné, ha majdani uralkodóként - és így a hadsereg főparancsnokaként - elmondhatná a brit katonáknak, hogy ő is leszolgálta a maga idejét uniformisban.

A forrás szerint Vilmos herceg nem akar úgy tenni, mint nagypapája, az idén 91 esztendős Fülöp edinburghi herceg - a királynő férje -, aki ígéretes haditengerészeti karriert volt kénytelen feladni, amikor felesége 1952-ben Nagy-Britannia uralkodója lett. A királyi család tagjainak hosszú katonai szolgálatára bőséggel van követendő példa.

Vilmos nagybátyja, András yorki herceg, II. Erzsébet királynő másodszülött fia, Károly trónörökös öccse 22 évet szolgált a királyi haditengerészet harci helikopterpilótájaként, és a Falkland-szigetekért - Vilmos jelenlegi ideiglenes állomáshelyéért - Argentínával 1982-ben megvívott véres háborúban tényleges és veszélyes bevetéseken vett részt.

Vilmos öccse, Harry herceg szintén katonai helikopterpilótaként szolgál, és épp most végezte el kitüntetéssel a brit hadsereg legfélelmetesebb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló külön pilóta- és lövészkiképzést. Harry már megjárta az afganisztáni frontot is, és többször kijelentette, hogy mindenképpen szeretné, ha újabb afganisztáni szolgálatra vezényelnék.

Vilmos herceg, aki tavaly áprilisban esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Kate Middletonnak, a The Sunday Telegraph forrásai szerint azt akarja, hogy ha a következő néhány évben gyermekük születne, minél tovább katonacsaládban nevelkedhessen.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk