Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Tavaly 19 százalékkal nőtt a magánnyugdíjpénztárak vagyona

A magán-nyugdíjpénztári portfólió piaci értéken közel 3.102,5 milliárd forintot tett ki 2010 végén a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) előzetes adatai szerint, 19 százalékkal (495,6 milliárd forinttal) nőtt egy év alatt. A portfólió közel fele magyar állampapírokban volt.

A PSZÁF honlapján közzétett adatsorokból kiderül: a kasszák befektetési tevékenységének eredménye tavaly 267,9 milliárd forintot tett ki, ami 59 százaléka az előző évinek; az utolsó negyedévben a befektetési teljesítmények 26 milliárd forinttal növelték a vagyont.

A befektetési tevékenység bevételei 2009-hez képest tavaly 48 százalékkal, 400,3 milliárd forintra, ráfordításai pedig 57 százalékkal, 132,4 milliárd forintra mérséklődtek. A ráfordítások közül a vagyonkezelői díjak 15,9 milliárd forintot tettek ki, 23 százalékkal haladták meg az előző évit.

A portfólió 50,7 százaléka (1.571,9 milliárd forint) kötvényekben, ennek 92 százaléka (1.447,8 milliárd forint) magyar állampapírokban testesült meg, mintegy 10 százaléka (310,9 milliárd forint) részvényekben, 35,2 százaléka (1.092,7 milliárd forint) befektetési jegyekben volt, a fennmaradó rész pedig bankszámlán, készpénzben, illetve egyéb eszközökben.

A magánnyugdíjkasszáknak 2010 végén 3.114.617 tagjuk volt, számuk 24.100 fővel emelkedett az utolsó negyedévben, éves szinten pedig 95.333 fővel. A pénztárak tagdíjbevétele 2010-ben több mint 264,6 milliárd forintot tett ki - közel 63 milliárd forinttal alatta maradt az előző évinek -, ebből közel 30,8 milliárd forint függő tétel (nem azonosított befizetés) volt. A szolgáltatási kiadások 494 millió forinttal, 3,691 milliárd forintra nőttek, ami teljes egészében egyösszegű kifizetés volt.

A magánnyugdíjpénztárak működése 2010-ben is veszteséges volt, a tavalyi évet - az előző évi 2,56 milliárd forint után - 2,38 milliárd forint működési veszteséggel zárták. A működési célú bevételek és kiadások egyaránt 7 százalékkal csökkentek, az előbbiek 14,95 milliárd, az utóbbiak 17,34 milliárd forintot tettek ki.

A működési célú ráfordításokon belül a legnagyobb tételt az adminisztrációs és nyilvántartási feladatokat ellátó szervezeteknek fizetett díjak (5,19 milliárd forint) jelentették, amelyek az előző évhez képest 33 százalékkal csökkentek. Ezt követik a tagszervezéssel kapcsolatos ügynöki költségek (4,17 milliárd forint), majd a pénztári alkalmazottak munkabére és közterhei (2,66 milliárd forint), amelyek 31, illetve 23 százalékkal nőttek 2009-hez képest.

Már vizsgálják a pénztárak gazdálkodását

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magánnyugdíj-pénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.

Selmeczi Gabriella elmondta, a hivatal megvizsgálja az elmúlt 12 év gazdálkodását, a működési költségek felhasználását, a vagyonkezelést, és ellenőrizni fogja a szerződéseket is. Hozzátette: felügyelik a vagyonátadás folyamatát is, és annak végén átnézik a befektetési alapok összetételét.

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra, hogy korábban az adatvédelmi biztoshoz fordultak, mert az általuk megkeresett pénztárszövetség nem árulta el, mennyit költöttek a "felvilágosítónak nevezett reklámkampányokra" a pénztártagok befizetéseiből.

Az Országgyűlés február 28-án döntött arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíj-pénztárak gazdálkodását és a működési költségeiket. A hivatal feladatának ellátásához megismerhet ágazati titkokat is.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A DK támogatja az ápolási díj összegének minimálbérhez kötését

A Demokratikus Koalíció támogatja, hogy az ápolási díjat a mindenkori minimálbérhez kössék - írják közleményükben. A DK az ellenzéki pártokkal... Teljes cikk

Az ÁSZ elnöke szerint az áfacsökkentés ellentétes a fenntarthatósággal

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Növekedés.hu cikkében kifejti, hogy a stabil áfabevétel a magyar költségvetés alapját jelenti,... Teljes cikk

Megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

Az Országgyűlés több mint kétszáz paragrafust tartalmazó javaslatcsomagot fogadott el az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével... Teljes cikk