Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Tej, cukor, hús: 15 ezer állás

Munkalehetőséget exportálunk azzal, hogy késztermékek helyett nagy tömegű feldolgozás nélküli élelmiszer kerül ki az országból - mondta el Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutatóintézet főigazgatója. Az élelmiszer feldolgozás fejlesztése 10-15 ezer új állást jelentene 5-10 év alatt. Kapronczai kiemelte a tej-, cukor- és húsipart, ahol új munkahelyek jöhetnek létre. Ehhez azonban változások szükségesek: példaként említette, hogy az Olaszországba exportált magyar tejből készített mozzarellát látjuk viszont az áruházakban, és az szintén munkalehetőséget adna, ha Magyarországon készülne sajt a hazai tejből és nem Szlovákiából érkezne.

A 300 milliárdos Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2015-20 között megfelelő hátteret adhat az agráripari feldolgozó üzemek fejlesztésének. Az MKB Bank és a Joint Venture Szövetség konferenciáján megtudtuk, hogy a pályázat kizárja nagyvállalatok indulását. A tejágazat egyik cégvezetője elmondta, hogy ezzel nem értenek egyet, hiszen a hazai tejtermékek 80 százalékát a nagyvállalatok adják.

Kapronczai István megemlítette, hogy egyelőre nincs agráripari stratégia. Még nem kikristályosodott ki, hogy milyen fejlesztésekbe fognának az agráripari vállalatok az új uniós támogatás felhasználásával. A kormányzat szerepét abban látja, hogy ezek a források hatékonyan álljanak rendelkezésre, vagyis az újabb pénzek bevonását generáló támogatásoknak kell prioritást adni. Kapronczai szerint a "mindenkinek adunk egy keveset" elvénél helyesebb, ha azt veszik majd figyelembe a támogatások odaítélésénél, hogy mely élelmiszeripari ágazatokban versenyképes az ország. Ezek közé sorolta a munkahelyteremtésre esélyt adó tej, cukor- és húsipart is.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter