Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Tiltakoznak a művésznyugdíj megszüntetése ellen az érdekvédők

Aránytalanul több hátrány és kár forrása lehet a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, ezen belül a művésznyugdíjak megszüntetése a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) szerint; a szervezet álláspontját Gyimesi László, a tanács elnöke juttatta el az MTI-hez.

"A korhatár előtti öregségi nyugdíjak, ezen belül az úgynevezett művésznyugdíj megszüntetése szakmai egyeztetések hiányában - egy egyébként igen kis létszámú, néhány száz főt számláló érintett körben - aránytalanul több hátrány és kár forrása lehet, mint amennyi előnyt a döntéshozó az intézkedéssel elérni kívánt, megjegyezve azt is, hogy az intézkedés költségvetési előnye nem kimutatható" - szerepel a NEÉT kommünikéjében.

A NEÉT álláspontja szerint az intézkedés nem vette figyelembe azt sem, hogy a művésznyugdíjra jogosult művészek számára jelenleg nincs semmiféle úgynevezett életpályamodell, vagy más, például az érintett művészek számára előkészített átképzési koncepció, amely a megszüntetett korai nyugdíj helyett más megoldás lehetőségét kínálna.

A szervezet szakmai és jogi szempontból egyaránt aggályosnak tartja a szabályozást abban a tekintetben, hogy a művésznyugdíjhoz szükséges feltételekkel még nem rendelkező művészek döntő többségét megfelelő felkészülési idő biztosítása nélkül fosztotta meg egy, a foglalkozásukhoz évtizedek óta kapcsolódó szociális és jogi várománytól.

"A törvény azzal, hogy kizárólag négy, egymástól gyökeresen eltérő jogállású foglalkoztató és azok balett művész foglalkoztatottjai számára biztosítja a jövőben is öregségi nyugdíj helyett korhatár előtti ellátáshoz való hozzáférés jogosultságát (balettművészeti életjáradék), indokolatlan különbséget tesz a táncművészek (például a néptáncosok), és az összes olyan, a 2011. december 31-ig hatályos szabályok alapján jogosult művész között, akik 2011. december 31-ig a korai nyugdíjhoz, illetve az ellátáshoz még nem szerezték meg a jogosultságot" - fejtette ki a közlemény.

Mint írták, a NEÉT és a NEFMI képviselői egyetértettek abban, hogy a törvényi feltételek változása miatt kialakult helyzet további vizsgálatot és egyeztetést igényel. Ennek jegyében a NEÉT vállalta, hogy az e kérdésben történő együttműködés első lépéseként a bizottságokkal egyeztetve, a további tárgyalások alapjául szolgáló javaslatot készít elő.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete csütörtöki demonstrációja a dalszínház épületénél részben szintén a művésznyugdíjak megszüntetése kérdésében általuk tapasztalt szakmai előkészítetlenség miatt szerveződött.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter