Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Tiltakoznak a művésznyugdíj megszüntetése ellen az érdekvédők

Aránytalanul több hátrány és kár forrása lehet a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, ezen belül a művésznyugdíjak megszüntetése a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) szerint; a szervezet álláspontját Gyimesi László, a tanács elnöke juttatta el az MTI-hez.

"A korhatár előtti öregségi nyugdíjak, ezen belül az úgynevezett művésznyugdíj megszüntetése szakmai egyeztetések hiányában - egy egyébként igen kis létszámú, néhány száz főt számláló érintett körben - aránytalanul több hátrány és kár forrása lehet, mint amennyi előnyt a döntéshozó az intézkedéssel elérni kívánt, megjegyezve azt is, hogy az intézkedés költségvetési előnye nem kimutatható" - szerepel a NEÉT kommünikéjében.

A NEÉT álláspontja szerint az intézkedés nem vette figyelembe azt sem, hogy a művésznyugdíjra jogosult művészek számára jelenleg nincs semmiféle úgynevezett életpályamodell, vagy más, például az érintett művészek számára előkészített átképzési koncepció, amely a megszüntetett korai nyugdíj helyett más megoldás lehetőségét kínálna.

A szervezet szakmai és jogi szempontból egyaránt aggályosnak tartja a szabályozást abban a tekintetben, hogy a művésznyugdíjhoz szükséges feltételekkel még nem rendelkező művészek döntő többségét megfelelő felkészülési idő biztosítása nélkül fosztotta meg egy, a foglalkozásukhoz évtizedek óta kapcsolódó szociális és jogi várománytól.

"A törvény azzal, hogy kizárólag négy, egymástól gyökeresen eltérő jogállású foglalkoztató és azok balett művész foglalkoztatottjai számára biztosítja a jövőben is öregségi nyugdíj helyett korhatár előtti ellátáshoz való hozzáférés jogosultságát (balettművészeti életjáradék), indokolatlan különbséget tesz a táncművészek (például a néptáncosok), és az összes olyan, a 2011. december 31-ig hatályos szabályok alapján jogosult művész között, akik 2011. december 31-ig a korai nyugdíjhoz, illetve az ellátáshoz még nem szerezték meg a jogosultságot" - fejtette ki a közlemény.

Mint írták, a NEÉT és a NEFMI képviselői egyetértettek abban, hogy a törvényi feltételek változása miatt kialakult helyzet további vizsgálatot és egyeztetést igényel. Ennek jegyében a NEÉT vállalta, hogy az e kérdésben történő együttműködés első lépéseként a bizottságokkal egyeztetve, a további tárgyalások alapjául szolgáló javaslatot készít elő.

A Magyar Operaénekesek Egyesülete csütörtöki demonstrációja a dalszínház épületénél részben szintén a művésznyugdíjak megszüntetése kérdésében általuk tapasztalt szakmai előkészítetlenség miatt szerveződött.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter