Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Tiltakoznak az államosítás ellen a magánnyugdíj-pénztárak

A Stabilitás Pénztárszövetség határozottan elutasítja a magánnyugdíj-pénztárak Jobbik által felvetetett államosítását, a valamennyi magánnyugdíj-pénztárt tömörítő szervezet szerint ugyanis a párt a rövid távú haszonért áldozná fel a jövőt.

Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy változatlanul a devizahitelek államilag támogatott forintra váltását sürgetik, aminek mintegy 800 milliárd forintos költségét a magánnyugdíj-pénztárak államosításából és a bankadóból fedeznék.

A Stabilitás Pénztárszövetség az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében minden szakmai alapot nélkülözőnek minősíti a Jobbik elképzeléseit, amely szerintük hárommillió magánnyugdíj-pénztári tag, több mint 2.800 milliárd forintos egyéni megtakarításának elvonását eredményezné.

A szervezet tájékoztatásában úgy fogalmaz, hogy a politikai erőknek nem a magánnyugdíj-pénztári tagok megtakarításainak rovására kellene rendezniük a költségvetési hiány okozta problémákat. A tőkefedezeti rendszer kialakítására a nyugdíjrendszer biztonságos működése miatt volt szükség, azonban egyre több jel mutat arra, hogy egyes politikai szereplők az államháztartási hiány csökkentésére, illetve a devizahitelesek megsegítésére már most "elköltenék" az itt felhalmozott 2.800 milliárd forintos vagyont - fejti a szövetség.

Kiemelik: egy esetleges államosítás esetén az egyéni számlán gyarapodó vagyonnal szemben csak egy ígérvény maradna a jelenlegi tagok számára, hogy a társadalom aktuális keresőképes rétege biztosítja számukra a megfelelő színvonalú nyugdíjukat.

A szövetség megjegyzi továbbá, hogy az állami nyugdíjrendszer sem képes biztos hozamokat garantálni, a múltban ugyanis "az állami felosztó-kirovó pillér sem tudta elkerülni a válságok hatásait"

A Jobbik szerint a magánnyugdíj-pénztárak államosítása mintegy 1.200-1.300 milliárd forint azonnali megtakarítást eredményezne, majd rövid időn belül még egyszer ennyit, ezután pedig évi 300-400 milliárd forinttal csökkentené a költségvetés kiadásait.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk