Megjelent: 15 éve

Több mint 12 ezer fővel bővült a versenyszféra létszáma

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint január és július között több mint 12 ezer fővel bővült a cégek létszáma. A július 31-ei állapot szerint 35129 fő új felvételt, illetve bővítést közöltek a cégek a munkaügyi központokkal.

Ugyanebben az időszakban 22784 fő volt a bejelentett létszámleépítések száma. A legnagyobb munkahelybővülés Közép-Magyarországon volt, Budapesten és Pest megyében csaknem 11 ezren találtak az érintettek munkát. Igaz az is, hogy ebben a térségben 5499 fő veszítette el az állását ugyanebben az időszakban.

Az új munkahelyek számát, illetve a létszámbővülést tekintve kiemelkedik még a nyugat-dunántúli régió, ahol több mint 5 ezer fővel dolgoznak többen. A legkevesebben Észak-Magyarországon találtak maguknak munkát, mégpedig 2,5 ezren.
Maguk a júliusi adatok is kedvező tendenciát mutatnak, hiszen 6162 fővel bővült a létszám, miközben 1832 munkahely szűnt meg az országban ebben a hónapban. A legnagyobb bővülés ebben az időszakban Közép-Magyarországon és az Észak-Alföldön volt, a legtöbben a Nyugat-Dunántúlon veszítették el állásaikat.

A szakminisztérium a munkahelyteremtés mellett nagy fontosságot tulajdonít a munkahelymegőrzésnek is. Az átmeneti likviditási gondokkal küszködő cégek megsegítésére létrehozott egymilliárdos alapból 692 millió forintot már odaítéltek, és ezzel 3875 álláshelyet sikerült megtartani országszerte. A legnagyobb támogatás eddig a mezőgazdasági és az élelmiszer-feldolgozó területnek jutott.

A legújabb döntési fordulóban 9 cég vár központi segítségre. Csaknem 131 milliós támogatást várnak, ezzel összesen 702 munkahelyet tudnának megőrizni. Hajdú-Bihar, Csongrád, Somogy, Zala, Borsod és Baranya megyéből pályáztak a cégek, amelyek között vannak textilipari, építőipari és mezőgazdasági vállalkozások. A pénz odaítéléséről hamarosan döntenek a szakminisztériumban.
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter