Megjelent: 12 éve

Több mint tízezer önkormányzati képviselőtől válnának meg

Nem az önkormányzatokból, hanem a hivatalokból van sok; az önkormányzati képviselők számát 26 ezerről 14 ezerre csökkentenék, de a települések önállósága megmaradna - mondta az önkormányzati miniszter pénteken a Nap-keltében.

Ma a 3.194 önkormányzat munkáját 1.899 hivatal szolgálja ki, és ezek között 600 olyan van, amelynek területéhez 1500 embernél kevesebb tartozik - közölte Gyenesei István. Hozzátette: azt szeretnék, ha ez az 1.500 lenne a határ, ami alatt nem lehetne önálló hivatalt működtetni. Ugyanakkor még egy félszáz lelkes településnek is lehetne saját önkormányzata, így autonóm maradhatna.

Utalt arra, hogy a 3.194 települési önkormányzat közül minden harmadik (1.034) olyan, ahol a lélekszám 500 alatt van.

A szakminiszter elmondta azt is, elképzelései szerint az önkormányzati képviselők számát a jelenlegi 26 ezerről 14 ezerre csökkentenék, ám ez differenciáltan jelenne meg az egyes településtípusoknál.

Eszerint (a polgármestereken túl) 500 lakosig két képviselője lenne egy településnek, efölött kétezer főig négy, 2 ezer és 5 ezer lakos között hat, 10 ezer felett nyolc, míg a 100 ezer feletti városok esetében 18. A jelenlegi 66 (plusz a főpolgármester) fős Fővárosi Közgyűlés képviselőinek száma 33 és 40 közé csökkenne.

Üdülési csekk

Kérdésre szólt az üdülési csekkek tervezett megadóztatásáról is. Véleménye szerint az üdülési csekk intézményéhez csak "nagyon óvatosan szabad hozzányúlni", mert az komoly idegenforgalmi bevételt jelent a költségvetésnek. Mint mondta, az üdülési csekk egy kisebb mértékű megadóztatásról kezdődtek tárgyalások, ám ennek részleteiről csak annyit mondott, hogy a mértéke 0 és 33 százalék között lehet, és hogy erről heteken belül dönthetnek.

Kormányátalakítás

Arra a kérdésre, tudomása szerint lesz-e kormányátalakítás az MSZP márciusi tisztújítása után, azt mondta: "ez a felröppent kacsa" a legutóbbi kormányülésen is szóba került, ám Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ott "nagyon határozottan" kijelentette, "nincs oka a kormány összetételén változtatni, ezzel a kormánnyal szeretné a ciklust lezárni".

MTI/Híradó
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter