Megjelent: 6 éve

Tömött sorokban mennek el a szakorvosok - 5000 ember hiányzik az egészségügyből

A hiányszakmák legértékesebb képviselői hagyják el az országot - továbbra is visszafordíthatatlannak látszik az egészségügyi migráció. Öt tapasztalt idegsebészt megelőzősen hét radiológus is elhagyta az ország legjobb fekvőbeteg-ellátó intézményeként számon tartott Honvédkórházat, írja a Népszava.

A szakemberek nem tudták tovább tolerálni a kórházban kialakult kaotikus állapotokat, melyek között nem garantálható a biztonságos betegellátás.

Az intézményben dolgozók rohamosan romló munkakörülményekről, fokozódó terhekről, és kígyózó várólistákról számolnak be. Az intézménynek július óta ugyanis jelentősen megnövekedtek a terhei, miután hatályba lépett az új területi ellátási kötelezettség, és észak-pesti térségi centrumként a főváros és az agglomeráció lakosságának csaknem harmadát a Honvéd tevékenységi körébe vonták. Ez azt jelenti, hogy például az idegsebészeti osztály a hét minden napján köteles az intézményhez rendelt terület összes idegsebészeti, baleseti idegsebészeti, politraumatizált betegét ellátni. Ezzel összesen 1,3-1,5 millió ember idegsebészeti ellátásának minden felelősségét rója egy olyan kórházi osztályra, ahol semmiféle tárgyi, illetve személyi bővítés-fejlesztés nem történt. Más területeken ennél is rosszabb a helyzet: az intézmény ugyanis 2,2 millió fővárosi és Budapest környéki lakos kardiológiai ellátásáért is felel, összesen 125 betegággyal, sőt, 90 ágyas baleseti sérülteket ellátó osztályához mintegy 3 millió lakos tartozik.

A megnövekedett betegszám éppen azokon az agyonhajszolt, kizsigerelt szakembereken csapódik le, akik az utóbbi években a pályát, és az országot elhagyó kollégáik helyett is ellátják a pacienseket. Az egészségügyi ágazat munkaerőhiánya tovább növekedett 2010 óta, hiszen mára évente csaknem 2 ezer orvos és ápoló hagyja el a betegellátó rendszert. Magyarországon a KSH - a kényszernyugdíjazás hatásait még nem tartalmazó - adatai szerint legalább 1634 orvossal és 3433 szakdolgozóval tudnának többet foglalkoztatni az egészségügyi intézmények. Eközben az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legújabb statisztikája szerint 2013. első fél évében összesen 929-en kértek a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt, valamivel kevesebben, mint tavaly, amikor 984 volt ez a szám. Ráadásul most már nem a szakvizsgával nem rendelkező, hanem a tapasztalt orvosok hagyják el az országot az adatok szerint.

Orvoshiány van vidéken és már a fővárosban is. Úgy tudni például, hogy a Honvédkórházban jelenleg mindössze egy hematológus szakorvos van, de a nefrológián is mindössze hárman maradtak, a hét radiológus kiesését gyakorlatilag nem lehet pótolni, s a maradók közül is sokan tervezik az intézmény, sőt, a pálya elhagyását.

Ezt a tendenciát kizárólag versenyképes bérezéssel és megfelelő munkakörülmények megteremtésével lehetne orvosolni. Az elvándorlásában ugyanis a felmérések szerint az alacsony fizetés, a nagy terhelés és a rossz munkakörülmények mellett a megbecsültség hiánya játssza a főszerepet. Az Orbán-kormány azonban alig tett ez ellen valamit; a nagy dirrel-durral kommunikált állítólagos béremelés mellett befagyasztották az ügyeleti és egyéb pótlékokat, így ma a "megnövelt" bérrel együtt 20-25 ezer forinttal visz kevesebbet haza egy tapasztalt szakorvos, mint egy évvel korábban.

Népszava
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter