Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Tovább bővülhet a foglalkoztatás Zala megyében

Zala megyében a feldolgozóipar területén jelentős fejlesztések várhatók, és a gépiparnak köszönhetően is a foglalkoztatás további bővülésére lehet számítani - közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-vel.

Zalában 2010-ben volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság; az utolsó negyedévben a foglalkoztatottak száma 108 900 volt. A következő évben lényegesen javultak a mutatók, 2012-ben pedig (az utolsó negyedévben) a foglalkoztatottak száma elérte a 116 500-at. Az érintett időszakban a foglalkoztatási ráta 55,3 százalékról 60,9 százalékra emelkedett, az KSH adatai szerint mintegy 3 százalékkal meghaladta az országos átlagot.

Ezzel párhuzamosan 62,1 százalékról 70 százalékra emelkedett az aktivitási ráta is, amely azt mutatja, hogy a gazdaságilag aktív népesség hány százaléka jelent meg a munkaerőpiacon. Az aktivitási arány 5,2 százalékponttal volt magasabb az országos átlagnál.

Borsos József kiemelte: a kormány munkahely-teremtési akcióinak köszönhetően a munkaügyi szervezetek mind nagyobb számban tudták aktivizálni és programjaikba bevonni az embereket, így lehetővé vált, hogy az inaktívak közül is egyre többen váljanak foglalkoztatottá.

Beszélt arról is, hogy a munkaügyi központ negyedévenként 500 cégnél végez felmérést. Az adatok azt mutatják, hogy technológia-váltás folyik Zala megyében; a feldolgozóipar fejlődik, ezen belül a gépipar kapott nagyobb lendületet, a többi ágazatnál pedig stagnálás tapasztalható. A viszonylag kis hozzáadott értékeket termelő bérmunkák tavaly "kifutottak". A foglalkoztatásban a bérmunkáról a magasabb hozzáadott értéket termelő feldolgozóipar irányába terelődik át a hangsúly. A munkaügyi központ ehhez igazítja a képzési, foglalkoztatási programokat, a vállalkozások fejlesztésére pedig külön tervezetet dolgoznak ki.

Borsos József kifejtette: Zalaegerszegen és Nagykanizsán adott a gépipari háttér, amelyre a feldolgozóipari és gépipari fejlesztéseket alapozni lehet. A jövőben több tízmillió forintot fordítanak olyan szolgáltatások és képzések finanszírozására, amelyen keresztül segítséget tudnak nyújtani a vállalkozásoknak, hogy a beszállításoknál partnerei lehessenek a járműipari és mechatronikai központnak.

A kormány múlt év december 20-án kiemelt járműipari központtá nyilvánította a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében megvalósult Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot. Reményeik szerint a döntés hozzájárul ahhoz, hogy öt-tíz éven belül egymilliárd euró tőkebefektetéssel 25 ezer új munkahely jöjjön létre a vasi-zalai térségben.

Jelenleg a mechatronikai iparban és a járműgyártásban mintegy 20 ezer embert foglalkoztat a három város térsége.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook