Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Továbbképzést szeretne a közmunkaprogramban az LMP

A továbbképzés lehetőségét és a jól dolgozók továbbfoglalkoztatását is előírná saját közmunka koncepciójában az LMP - mondta el a tervezetet ismertető, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Kaufer Virág.

Az országgyűlési képviselő az elképzelés előnyeit ecsetelve arról beszélt, hogy eközben a programok üzemeltetői állami támogatást és olcsó munkaerőt kapnának saját fejlesztéseikhez. A szabályozásra áttérve fontosnak nevezte, hogy olyan, a kormány részvételével működő ellenőrző szerveket alakítsanak ki, amelyek garantálják, hogy a megfelelő programokra használják fel a forrásokat.

Az elképzelés anyagi forrásairól azt mondta, hogy az LMP újra progresszívvé tenné az adórendszert és a javaslathoz európai uniós forrásokat is fel lehetne használni. Az MTI kérdésére azt felelte, hogy koncepciójukat át fogják nyújtani a kormánynak és elviszik azokba a térségekbe is, ahol a tapasztalatokat gyűjtötték. Hozzátette, ha kell, akkor jogszabály-módosításokat is kezdeményeznek az ügyben. A képviselő véleménye szerint a koncepciójukat az ellenzéki pártok támogatni fogják.

A politikus saját elképzeléseiket összevetette a kormány januárban életbe léptetett közmunkaprogramjával is. Utóbbiról úgy vélekedett, hogy az nem szolgálja ki az igényeket, mert jelenleg is több százezren vannak munka nélkül, elsősorban az egyébként is elmaradott északkeleti megyékben. Hozzátette, hogy a közelmúltban, a témában megjelent jogszabálytervezetek kevés konkrétumot tartalmaznak arról, hogy a kabinet hogyan képzeli el a helyzet megoldását.

Szavai szerint egy-egy, a múlt héten napvilágot látott kormányrendeletből és törvényjavaslatból elsősorban csak az derül ki, hogy "valószínűleg Pintér Sándor lesz az új szociális és munkaügyi miniszter", mert az ő irányítása alá fognak tartozni a közmunkaprogrammal foglalkozó munkaügyi szakemberek. Felhívta a figyelmet, hogy a programba az összes regisztrált munkanélkülit be kívánják vonni. Ennek kapcsán elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány a közmunkát a jövőben rendészeti kérdésként fogja kezelni. Sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy a kormány "egy, a harmincas éveket idéző, megalomán, központi irányítású" programot tervez, ahol nagyszabású beruházásokba kívánnak bevonni több százezer embert, "rendészeti és katonai felügyelettel".

Felhívta a figyelmet, hogy már a nyár folyamán elindul az első ilyen projekt, a debreceni stadion felépítése. A képviselő az LMP nevében helytelennek nevezte ezt a víziót, amelynek során "csereszabatos, alulképzett, könnyen kidobható bérrabszolgákat készül a kormány gyártani".

A sajtótájékoztatón részt vett Gulyás Pál, a párt ináncsi önkormányzati képviselője is, aki arról beszélt, hogy településükön a kormány közmunkaprogramja miatt december 31-ével minden közfoglalkoztatott munkaviszonyáét meg kellett szüntetni. Emiatt a közmunkából élők januárban nem kaptak ellátást, ezért náluk azonnal jelentkeztek a rezsiproblémák. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyolcról négyórásra csökkentett munkavégzésbe is csak a bérpótló juttatásban részesülőket lehetett bevonni.
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkásapartmanok épülnek vissza nem térítendő támogatással

Az önkormányzatok mellett a vállalkozások is igényelhetnek forrást munkásszállások kialakítására. Teljes cikk

180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV a februári adóvisszatérítéshez

Aki nem tölti ki a VISSZADO-nyilatkozatot, az csak jövőre, az szja bevallásában kérheti a családi adóvisszatérítést. Teljes cikk

Az országgyűlési képviselőknek nem lesz kötelező az oltás felvétele

Bencsik János szerint ha a többi munkavállaló számára is a munka feltételévé tehetik az oltás felvételét, akkor a képviselőknél is így kéne eljárni. Teljes cikk