Megjelent: 11 éve

Új adótörvények: nem jó az irány

Angyal József okleveles adószakértő a Köztársasági Elnökhöz fordult. Arra kéri, hogy a 2010-re megszavazott adótörvény-változásokat ne írja alá, küldje vissza megfontolásra a Parlamentnek vagy kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

A 2010-re megszavazott személyi jövedelemadó változások Angyal József adószakértő megítélése szerint túlléptek egy határt. Az elmúlt húsz évben még nem volt példa arra, hogy egy "technikai módosítás" egyetlen célja a magánszemélyek és a média megtévesztése legyen - állítja az adószakértő.

Hogyan lehet azt elmagyarázni egy átlagembernek, hogy 100 ezer forint jövedelem után a 17 százalék adó miért 21 590 forint, és miért nem 17 000?
Hogyan lehet elmagyarázni, hogy neki adóznia kell a jövedelmét nem képező 27 százalék munkáltatói járulék után is?
Hogyan lehet elmagyarázni, hogy már 3,9 milliós jövedelem felett belép a magasabb adósávba, pedig az adótábla szerint csak 5 millió forint felett kerül magasabb adósávba?

Angyal József nyomatékosítja: a megszavazott szja változásokról tévesen jelent meg, hogy a jövedelmek bruttósításra kerülnek. A jövedelmek bruttósítására nem kerül sor, szó sincs szuperbruttósításról.

A 2010-től a magánszemélynek nemcsak a jövedelme után, hanem a költségvetés bevételét képező 27 százalék munkáltatói járulék (adóalap-kiegészítés) után is pluszban még 5 százalék, illetve 9 százalék személyi jövedelemadót kell fizetnie. Ezt is a magánszemélytől vonják le. Összességében tehát 22 százalék, illetve 41 százalék személyi jövedelemadót fizet. Az 5 milliós sávhatár tartalmaz 1,1 millió költségvetési bevételt képező munkáltatói járulékot is. Így a magánszemély már 3,9 milliós jövedelem felett belép a felső sávba.

Ez az adótábla átlag jövedelemig egyértelműen adóemelést jelent. Az adóemelés kompenzálása - kizárólag a bérjövedelemmel rendelkezőknél (!) - az adójóváírás drasztikus emelésével valósul meg, ami 2002-ben egyszer már elhibázott lépésnek minősült. A megbízási szerződéssel (nem bérjövedelem), havi 158 ezer forintot kereső magánszemély biztosan nem tartozik a felső tízezerbe, de mégis 68 000 forinttal több adót fog fizetni. Kiküszöbölve a - az adószakértő szerint alkotmányellenes - adóalap-kiegészítés torzító hatását a megszavazott adótábla a következő jövedelem alapú adótáblának felel meg:

Adótábla:
3 937 000 forintig az adó 17 + 4,59 = 21,59 százalék,
3 937 000 forint felett 850 000 és a felüli rész 32 + 8,64 = 40,64 százaléka

Adójóváírás:
15 100 Ft/hó, 2 510 000 jogosultsági határig. E fölött 15 százalékos ütemben fogy el.

Az Alkotmányban megfogalmazott arányos közteherviselés erősen torzul, amikor a minimálbér és az átlagjövedelem között keresők között ugyanazért a munkáért 181 200 forint adófizetési kötelezettség különbség lesz aszerint, hogy bérjövedelmet vagy például megbízási díjat kap a magánszemély.

Angyal József úgy véli, az adózási szakma nem tűrheti szó nélkül a személyi jövedelemadó törvény politikai célú "megnyomorítását" egy nemzetközi gyakorlattól eltérő "magyar találmánnyal". - Egy ország hitelessége szempontjából szükség van az adórendszerünk múlttal, jövővel és más országok adóterhelésével való összehasonlítására. Ezt, a most megszavazott "technikai módosítás" lehetetlenné teszi. Nem ez a jó irány - hangsúlyozza Angyal József regisztrált okleveles adószakértő, okleveles matematikus

OTS
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter