Megjelent: 7 éve

Új vezető az Országos Atomenergia Hivatal élén

Orbán Viktor miniszterelnök 2013. június 5-i hatállyal Fichtinger Gyulát, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) eddigi főigazgató-helyettesét nevezte ki az hivatal élére.

Fichtinger Gyula hőfizikus-mérnökként 1983-ban a Moszkvai Energetikai Egyetemen szerzett diplomát, majd atomenergetikai szakmérnök másoddiplomáját 1991-ben vehette át a Budapesti Műszaki Egyetemen - írja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.

Szakmai pályafutását 1983-ban a Paksi Atomerőműnél kezdte. Részt vett az atomerőmű második blokkjának üzembe helyezésénél, felelős irányítása mellett zajlottak a primerköri berendezések szerelésének, üzembe helyezésének, a blokk indításának előkészítési és végrehajtási munkái. 1985-től a Magyar Villamos Művek Trösztnél dolgozott, ahol a műszaki fejlesztési munkafolyamatokat koordinálta a Paksi Atomerőmű, az Ajkai, a Borsodi és a Pécsi Hőerőmű fejlesztési területein. Az itt folytatott munkája 1987-től kiegészült a Magyar Villamos Művek atomerőmű-biztonságnövelő intézkedéseivel, üzemeltetésével és üzemviteli biztonságával kapcsolatos feladatainak előkészítésével és azok összehangolásával.

1991-ben került az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol hivatali előmenetelét szakmai munkájának maradéktalan, pontos és szakmailag kifogásolhatatlan teljesítésével vívta ki. Kezdetben nukleáris biztonsági felügyelőként a paksi atomerőmű, valamint a budapesti oktató és kutató reaktorok felügyeletével és átalakítások engedélyezésével foglalkozott.

1994-től osztályvezetőként – többek között – a kiégett fűtőelem tároló létesítéséhez és a biztonságnövelő intézkedésekhez kapcsolódó felügyeleti és engedélyezési tevékenységek koordinálásáért is felelt. Már ekkor részt vett a nukleáris szabályozás felülvizsgálatát és módosítását szolgáló szakmai munkákban, irányította az 1. és 2. atomerőművi blokkok tízévente végrehajtandó Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatát.

1998-as főosztályvezetői kinevezésétől további, az atomerőmű biztonságos működését szolgáló feladatok felelős irányítója lett. A paksi atomerőmű üzemidő hosszabbításának hatósági felügyeleti koordinálása mellett részt vett az erőművet érintő biztonságnövelő programok megvalósításában is.

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának tevékenységét 2011-től megbízott főigazgató-helyettesként, majd 2012-től főigazgató-helyettesként irányította. Ebben az időszakban felelt meg sikeresen a Paksi Atomerőmű a tervezési alapon kívül eső természeti katasztrófák összetett hatásaira fókuszáló, 2012-ben lezárult Célzott Biztonsági Felülvizsgálatnak, és ekkor adta ki az OAH a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további 20 évre szóló működési engedélyét.

Fichtinger Gyula 2013. június 5-től főigazgatóként irányítja az Országos Atomenergia Hivatal működését.

A leköszönő főigazgató, Rónaky József közel másfél évtizedig vezette a hivatalt.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter