Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Újabb kormánypárti hazugság pukkadt ki - vélemények a köznevelési törvényről

A parlament kedden fogadta el a köznevelési törvény módosítását, amelynek értelmében a pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. A Demokratikus Koalíció szerint újabb kormánypárti hazugság pukkadt ki.

images

Niedermüller Péter, a DK alelnöke ezzel kapcsolatban kedden az MTI-nek küldött közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány három éven át hitegette a pedagógusokat az életpályamodellel, magasabb jövedelmet ígérve nekik, de kiderült, hogy a 100 ezer forintos béremelésről szóló "mesékkel" ellentétben a valóságos növekedés nem több nettó 40 ezer forintnál, több pedagógus jövedelme pedig még csökkenni is fog, mivel elveszítik eddigi túlóra pótlékaikat.

Ígéretet kaptak ugyan arra, hogy a hiányzó 40 százalékot később megkapják, ám mire a törvényjavaslat a parlament elé került, ez az utolsó garanciális elem is elpárolgott a belőle - közölte a politikus.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a kedden elfogadott, "áterőszakolt módosításokkal" egybeszerkesztett köznevelési törvény nem más, mint szemfényvesztés.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint az ideológiai szempontokat preferáló, fölösleges ismeretekkel zsúfolt Nemzeti alaptanterv, a megnövekedett munkaterheléstől hajszolt pedagógusok, az értelmesen - önálló játékkal - eltöltött szabadidő esélye nélkül óráról korrepetálásra, fejlesztésre, szakkörre, napközibe, tanulószobára és még ki tudja hova "vezényelt" diákok és az ilyen jellegű feladatok magas színvonalú ellátására jellemzően alkalmatlan intézményrendszer szimbiózisa a színvonal elkerülhetetlen romlását hozza magával.

Mendrey László szerint a pedagógusok nominálisan emelkedő fizetése reálértékben épp hogy fedezi a munkaterhelés növekedését. A 16 évre leszállított tankötelezettség miatt növekszik az oktatásból hasznosítható végzettség nélkül kihullók száma. Hosszú távon a társadalom egésze, az ország sínyli meg a kormányzati időutazást - írta.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter