kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

Várandós állapotban a munkahelyen

Sok női munkavállaló bizonytalan abban, mikor és hogyan jelentse be főnökének, hogy gyermeket vár. Érdemes az első három hónapot megvárni még akkor is, ha korábban tudomást szerzünk róla. Fontos, hogy a vezető ne a munkatársaktól tudja meg a hírt. Emellett tanácsos tervet készíteni, hogy mennyi ideig és milyen terheléssel tudjuk folytatni a munkát.

Vannak, akik azonnal világgá kürtölik, ha megjelenik az a bizonyos két csík a terhességi teszten, míg mások még a szűkebb család előtt is titokban tartják a hírt: gyereket várnak. Ki-ki vérmérséklete szerint oldja meg ezt a helyzetet, egyről azonban nem szabad megfeledkeznünk: a munkahelyen nincs helye az érzelmeknek, racionálisan kell átgondolni: kinek, mikor szóljunk a várandósságról.

Mikor és kinek szóljunk a munkahelyen?

Kati egy oktatási intézményben pénzügyi referensként dolgozott. Közvetlen főnökének lényegében az első, terhességét igazoló vizsgálat után szólt, míg a felsőbb vezetésnek a harmadik hónap végén jelentette be, hogy gyermeket vár. " Igazi 'sztahanovista' voltam, a lányom születése előtt két héttel hagytam abba a munkát" - meséli széles mosollyal. "Persze, ehhez hozzájárult a teljesen panaszmentes terhességem is, soha nem volt még egy pici hányingerem sem" - teszi hozzá.

"A bejelentést semmiképpen ne az első teszt elvégzése után tegye meg a munkavállaló. Érdemes megvárni az első három hónap végét, illetve arra is figyelni kell, hogy ne az ismerősöktől, családtól tudja meg a főnök, esetleg ő vegye észre a 6-7. hónap környékén, és kérdezzen rá beosztottja állapotosságára - javasolja Sipos Barbara a Human Matrix Kft. vezető tanácsadója. "Mindig a közvetlen felettesnek illik először bejelenteni a várandóságot, vele kell megbeszélni a következő időszak feladatait."

Tervezzünk előre - a vezető ebben nem tud segíteni

Előtte azonban a kismamának legyen elképzelése arra vonatkozóan, hogy a szülésig tartó időszakban meddig és hogyan kíván dolgozni. Könnyebb helyzetben vannak a szellemi tevékenységet, irodai munkát végző nők, bár a munkahelyi stressz itt is veszélyforrás. A fizikai munkát végző, akik ráadásul nem a toleranciáról híres főnökkel dolgoznak, jobban teszik, ha a biztonságosabb táppénzt választják.

"Az állapotosság nem betegség, de a női szervezetben bekövetkező hormonváltozások még jó egészségi állapot mellett is sokaknál megnehezítik a munkavégzést, csökken a koncentrációs képesség, fáradékonyabbá, ingerlékenyebbé válhat a nő... Emiatt is célszerű megtervezni, hogy meddig végez aktív munkát" - tanácsolja Sipos Barbara. "Ne a főnöktől várjunk javaslatot, hiszen a munkáltatónak az a jól megfontolt érdeke, hogy minél később kelljen pótolni egy kieső munkavállalót. Ugyanakkor célszerű figyelembe venni a projekt jellegű feladatokat is, ezért lehetőség szerint ne a határidő előtt vagy projekt közepén hagyja abba az aktív munkavégzést" - mondja a tanácsadó.

Az utódkeresést hagyjuk a főnökre

Bármilyen nehéz is időnként tudomásul venni, pótolhatóak vagyunk. Zsuzsa egy kereskedelmi vállalat középvezetőjeként lelkesen végezte a munkáját, az sem zavarta, hogy esetenként hétvégén is be kellett mennie dolgozni. A váratlan terhességnek örült, gondosan megvárta, amíg eltelik az első trimeszter, s ezalatt átgondolta, kinek is adhatná át munkakörét. Főnökéhez konkrét javaslattal érkezett, és felajánlotta, hogy fokozatosan bevezeti az új munkakörbe a kiszemelt kollégát. " A főnököm a terhességem hírét nyugodtan, sőt mosolyogva fogadta, kedvesen gratulált is. Ám amikor előhozakodtam azzal, hogy kit látnék szívesen a helyemen, elkomorult, és hűvösen csak annyit jegyzett meg, hogy ezt bízzam őrá. Egy, szerintem kevésbé alkalmas kollégát küldött végül mellém, neki kellett átadnom a teendőket" - meséli Zsuzsa.

A tanácsadó szintén úgy véli, a feladatok átadását meg kell beszélni a főnökkel, ne a munkavállaló döntsön arról, hogy kit választ önmaga pótlására. A főnöknek kell kijelölnie az utód személyét. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az egészségi állapot nem teszi lehetővé, hogy minden kérdést és faladatot tökéletesen előkészítsen, átadjon a nő, de érdemes úgy felállni az asztaltól, hogy bármikor emelt fővel lehessen visszaülni oda.

A jog is védi a terhes nőket

A terhes nők és kismamák védelmét a Munka törvénykönyve és az alkotmány egyaránt biztosítja. Sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy a várandósság alatt milyen jogok illetik meg a munkahelyen. Nem árt ezekről is tájékozódni, és ehhez igazítani a stratégiánkat.

"A munkavállaló mentesül a munkavégzés alól a terhesség teljes időszaka alatt a kötelező vizsgálatokon való megjelenés időtartamára. Fontos, hogy csak a kötelezőkre, és ebbe nem tartozik bele az egyéni kérésre készített 4D felvétel" - figyelmeztet Sipos Barbara. Ne használjuk ki tehát helyzetünket, ne lógjunk el a munkából mindenféle vizsgálatokra hivatkozva, mert ez előbb-utóbb a legtoleránsabb munkáltatónak is feltűnik.

Kati annyira sem élt vissza a vizsgálatokkal, hogy akkor is bement a munkahelyére, amikor délelőtti vizsgálatra hívták be. "Ha például 11 órára kellett mennem kismama-gondozásra, reggel bementem dolgozni, értem jött a férjem kocsival, berobogtunk a kórházba, majd amikor végeztünk, visszavitt az iskolába. Megérte az igyekezet, mert amikor eljöttem, szép összegű jutalmat kaptam, nagyon értékelték, hogy végig számíthattak rám" - meséli.

Tilos az éjszakai munka és a túlmunka

A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság időtartama alatt. A munka törvénykönyve kimondja, hogy a nőt terhessége megállapításától gyermekének egyéves koráig éjszakai munkára, illetve túlmunkára (készenlétre) nem lehet igénybe venni. A terhes, illetve a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen. A terhes nő kezdeményezheti áthelyezését és az új munkahely, munkakör kiválasztásához szükséges a terhes nő beleegyezése. Az áthelyezett nő keresete nem csökkenhet.

Vera egy virág-nagykereskedésben dolgozott, napi 8 órában és 10-30 kilogrammos virágföldes zsákokat emelgetett. Hét hetesen derült ki a terhessége, orvosa javaslatára azonnal szólt a főnökének. "Kértem, hogy tegyen át a boltba pénztárosnak, mert ilyen kemény fizikai munka veszélyezteti a kisbabámat. A pénztárosunk azonban nem volt hajlandó átvenni az én munkámat, és felmondással fenyegetőzött, így a főnököm elküldött táppénzre, de hozzátette, nem biztos, hogy garantálni tudja a helyemet, ha két-három év múlva visszamegyek" - mondja keserűen.

Részmunkaidőre váltás: csak közös megegyezéssel

"Bizonyos munkakörök esetében elképzelhető és kivitelezhető megoldás lehet a várandósság időszakában a távmunkavégzés feltételeinek kialakítása. Részmunkaidős feladatvégzés munkaszerződés-módosítással jár, így csak közös egyezség esetén lehet rajta változtatni és azt írásban rögzíteni, aláírni. A gyes letelte után a munkáltató köteles a munkaszerződésben rögzített munkakörbe és feltételek szerint foglalkoztatni a munkavállalót, még abban az esetben is, ha közben valaki más töltötte be a pozíciót. A kieső időszakra járó a cég dolgozóit érintő béremelésre is ettől az időponttól válik jogosulttá a munkavállaló. Harminc napos védettséget élvez a munkavállaló, ami letelte után rá is ugyanazon munkajogi szabályok érvényesek, mint bármely más munkavállalóra" - sorolja Sipos Barbara.

Vera esete sajnos nem egyedülálló, de nem is mondható általánosnak. A munkáltatók többsége, ha nem is fogadja kitörő örömmel a terhesség hírét, igyekszik biztosítani a terhes nő számára a biztonságos munkavégzés feltételeit. Ha időben tájékoztatjuk, és együtt tervezzük meg az elkövetkező hónapokat, nem kell lemondanunk arról, hogy a várandósság időszakában is dolgozhassunk.

Zsigri Judit
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk