Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Versenykényszerben a közszolgák

Szeptember óta minden betölteni kívánt köztisztviselői posztot pályáztatni kell, míg korábban csak a főosztályvezetői állásoknál kellett ily módon megtalálni a hivatalnokokat.

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításával a főosztály-vezetői megbízások szabályozása is változott: korábban határozatlan időre szóltak, most viszont a központi államigazgatási szervek, valamint területi és helyi szerveik, továbbá a minisztérium főosztályának vezetésére adott kinevezés, megbízás 6 évre szól, amely meghosszabbítható. A korábban határozatlan idejű jogviszonyban álló főosztályvezetők kinevezése tehát - hozzájárulásuk esetén - határozott idejűvé alakult át.

Egyelőre a hivatalok maguk teszik közzé a felhívásokat és bonyolítják le a pályázatokat. Kivételek persze akadnak: például egy évet meg nem haladó határozott idejű jogviszony létesítése esetén pályázat nélkül is be lehet tölteni a posztot.

Az új szabályozás szerint a közigazgatási szerveknek a beadási határidő után 30 napon belül kell döntést hozniuk, és aztán tájékoztatniuk a pályázókat az elért eredményekről. Az új rendszer a teljes közigazgatásra és az ott dolgozó mintegy százezer munkavállalóra vonatkozik. Egyelőre nincsenek adatok arra vonatkozóan, hogy eddig hány állásra találták meg a legmegfelelőbb jelöltet pályázat útján, azonban egyre több minisztériumi honlapon olvashatók a felhívások.

Napi Gazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter